Încă un pas spre reabilitare. Primăria a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a reţelelor termice primare, fiind dispusă să acorde contractul firmei care oferă preţul cel mai scăzut pentru executarea acestor lucrări. Pentru lucrările de construcţii de conducte de încălzire urbană (reţele termice primare şi secundare şi modulele termice aferente), data limită de depunere a dosarelor de către firme este 19 septembrie, tot atunci dar cu o oră mai târziu urmând să aibă loc deschiderea ofertelor. Primăria s-a gândit să pună deoparte nu mai puţin de 8.521.365 lei pentru această lucrare, care cuprinde o serie întreagă de conducte din oraş, dar speră că la final va obţine un preţ mult mai mic pentru proiectarea şi execuţia investiţiei scoase acum la licitaţie. Proiectul va fi finanţat din bugetul local, dar şi din surse alocate pentru cofinanţarea „lucrărilor de investiţii în vederea reabilitării sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a localităţilor conform programului „Termoficare 2006 – 2015 -căldură şi confort”. Municipalitatea e dispusă să pună deoparte 255.600 lei pentru proiectare şi 8.265.765 lei pentru execuţia lucrărilor. Una dintre cele mai interesante condiţii impuse de Primărie participanţilor la licitaţie face referire la faptul că ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 5 ani a încheiat un contract similar cu valoarea de minim 2.556.410 lei fără TVA (din care proiectare – 76.680 lei, execuţie -2 .479.730 lei), dar şi la personalul cheie solicitat pentru îndeplinirea contractului (un inginer specializat în proiectare reţele termice primare şi secundare, un inginer specializat în proiectare construcţii civile, unul specializat în reţele electrice, un inginer specializat în alimentare cu apă, unul atestat în execuţia de lucrări de reţele termice, altul atestat în execuţie lucrări de construcţii civile şi câte un inginer atestat în execuţie reţele electrice şi reţele de apă).
Reabilitare în 18 luni
Durata contractului de proiectare şi execuţie reţele termice pe care Primăria Arad are de gând să-l semneze în acest an este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a contractului.
Proiectul scos acum la licitaţie de Primărie este, în fapt, etapa a doua a unui proiect finalizat în trecut de Municipalitate şi care a vizat reabilitarea conductelor termice şi instalare de module termice în cartierul Vlaicu. Investiţia de atunci, ca şi cea de acum, avea ca scop modernizarea/ înlocuirea reţelelor termice, reducerea pierderilor de pe conducte şi un grad mai ridicat de confort termic în apartamente. În cea mai mare parte, investiţia din Vlaicu, una costisitoare şi ea, a dat rezultatul scontat. Câteva probleme înregistrate la blocurile turn din cartier, unde au fost montate module termice, legate de echilibrul hidraulic, au fost puse de administraţie şi de CET pe seama debranşărilor, schimbătoarele de clădură nefiind proiectate pentru fluctuaţii de gen.
Răzvan Popa, directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Arad, a precizat faptul că acest proiect vizează modernizarea reţelelor termice primare şi secundare din mai toate zonele oraşului, nu doar dintr-un cartier anume, lista conductelor luate în calcul acum fiind înaintată Municipalităţii de centrala termică. La prima lucrare, CET a ales Vlaicu pentru că aici reţelele de termificare erau cele mai vechi.
Banii
Singura problemă care mai rămâne de rezolvat după cea a organizării licitaţiei este legată de finanţare, Primăria fiind obligată să finanţeze o mare parte din investiţie, alături de Guvern (prin programul Termoficare). Banii însă vor trebui identificaţi în buget, însă până în 2013 când sunt programate a se finaliza lucrările de înlocuire a conductelor şi montare a modulelor termice, este posibil ca executivul să găsească soluţii pentru întreaga finanţare.
adriana.barbu@informmedia.ro
Semnatura pentru reabilitare din fonduri structurale
Citiți principiile noastre de moderare aici!