ARAD. Avem copaci, dar ce facem cu frunzele uscate? Arădenii care nu aşteaptă un răspuns recurg la metoda veche, dar ilegală: le dau foc. Din această cauză, de câteva săptămâni oraşul este înecat în fum, seară de seară. Se întâmplă mai ales în cartierele de case, precum Pârneava, Bujac, Gai sau Aradul Nou, dar şi între blocuri, pe unde mai sunt spaţii verzi.
Problema fumului se repetă an de an, toamna. Pentru că nu au unde să arunce frunzele uscate, arădenii le dau foc în curţi sau grădini. Fumul se aşază într-un strat gros deasupra oraşului, iar în unele locuri pâcla face aerul greu de respirat. Deşi poluează aerul, e greu să arunci vina doar pe cei care ard vegetaţia uscată.
„Le-aş arunca, dar nu mi le ridică Retim! Refuză să îmi golească tomberonul dacă în el am frunze. Mi-au zis să fac contract separat, că ei ridică doar deşeuri menajere, nu vegetale sau din construcţii. Am ce face? N-am unde să le arunc şi doar nu o să le ţin în curte până se dezintegrează!”, rispostează un locuitor din Pârneava.
Reprezentanţii Retim (operatorul care ridică deşeurile de la populaţie) spun că resturile vegetale se pot ridica în baza unui contract separat. „Fluxul de deşeuri verzi este separat. Noi avem contracte pentru deşeurile menajere, deci ce este vegetal trebuie ridicat de un alt operator, care ar trebui desemnat de municipalitate, pentru a le transporta la o staţie de compostare. Din păcate, problema este una întâlnită în toată ţara, pentru că autorităţile au uitat să reglementeze şi acest flux de deşeuri vegetale”, ne-a declarat directorul general al Retim, Dan Pascu.
Pasibili de amenzi
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, ne-a declarat că problema fumului din cartiere a fost sesizată şi la Poliţia Locală, dar deocamdată au fost transmise doar avertismente verbale. Totuşi, cei care dau foc vegetaţiei riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.
„Trebuie menţionat faptul că pentru colectarea resturilor vegetale, cetăţenii au posibilitatea să încheie contracte cu operatorul Retim. Până acum, pentru încălcarea Legii 101/2006, care interzice arderea deşeurilor vegetale, au fost date numai avertismente verbale în cartierul Bujac, dar începând de zilele următoare, poliţiştii locali vor avea în vedere aplicarea de amenzi atât pentru refuzul de a încheia contracte cu operatorul de salubritate menajeră, dar şi pentru incendierea resturilor vegetale. Vizate vor fi cartierele Aradul Nou, Grădişte, Sânicolau Mic”, a declarat Ralu Cotrău.
Depăşiri doar la praf
Chiar dacă fumul e vizibil şi face aerul greu de respirat seara, de la reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad aflăm că staţiile de măsurare a calităţii aerului instalate în oraş nu urmăresc şi valorile dioxidului de carbon. Se monitorizează însă monoxidul de carbon, rezultat din arderile incomplete. Este un gaz foarte toxic omului, iar valorile au crescut, dar nu peste limitele admise. Staţiile de monitorizare au semnalat, în ultima săptămână, depăşiri doar la pulberii în suspensie, adică praful, motivul fiind condiţiile atmosferice, mai ales ceaţa, care nu permit în anumite momente ale zilei dispersarea poluanţilor în atmosferă.
Trimite articolul
XO cat ne sufoca chimicalele din supermarketuri si nimeni nu zice nimic, de cablurile de cupru care ard in alfa nimic, de Chemtrails nimic
vezi doamne acum fum de la frunze ne deranjeaza si murim off
nu are rost zoombilor de afara nu le pasa de asta numai vezi doamne de fum de la frunze
….. păi, soluții avem iar una din ele ar fi tăierea tuturor copacilor și punerea de asfalt sau de ce nu borduri și pavele si astfel scăpăm si de greaua problema a frunzelor uscate…….ce să-i faci, natura asta-i de vină, numai mizerie face….!
RETIM ar trebui sa vanda saci ptr depizitarea resturilor vegetale. Pretul sacului sa cuprinda inclusiv transportul deseului din sac . Sa existe un orar de ridicare a lor.
daca primaria Arad semneaza orice contract cu oricine fara sa aibe clauze clare atunci cetateanul trebuie sa suporte consecintele incompetentei crase ale primariei europene Arad, ar fi bine ca cei vinovati sa plece urgent prin demisie si sa se reprofileze ca si maturator de strada,
Retim ar trebui sa-si onoreze propriul contract inainte de a obliga aradenii la un contract nou! In contractul incheiat deja se specifica ca Retim va livra 3 (trei) containere, unul pentru resturi menajere, unul pentru deseuri reciclabile si unul pentru resturi vegetale, adica un compostor. Pubela galbena ne-au pus, impreuna cu dragii nostri lideri locali, sa o caram noi, daca putem. Cine nu poate, sau nu are o camioneta in dotare pe care sa incapa pubela, treaba lui. Ghinion. Pubela pentru resturi vegetale, adica pubela neagra, a fost uitata de tot. A trecut intr-o viata paralela, adica in uitare totala. Asa ca de acum se trece la amenzi ca sunt cu mult mai profitabile, castiga toata lumea in afara de aradeni! Bravo, Bravo, Bravo!!!!!
Daca se ard numai vegetale, n-are cum sa fie mai toxic decit butoiul lui Dinca. Degaja chiar un miros placut.
Să îl anunțe cineva pe Dan Pascu, pe ADISIGMD și pe toți care răspund de acest proiect de toată jena că la un an și 7 luni nu au implementat colectarea deșeurilor bidegradabile! Să ii anunțe cineva că țesuturile vegetale sunt biodegradabile!
Oricum colectarea selectiva pentru care aradenii nedisciplinati vor fi amendati, se face doar in imaginatia celor care isi inchipuie cu candoare ca totul e OK, ca si in proiectul lor minunat. Nu doar cu resturile vegetale e o problema. Daca parcurgem contractul obligatoriu semnat cu placere de catre toti aradenii, Retim nu preia multe alte deseuri care rezulta intr-o gospodarie obisnuita in cazul locuirii “la casa”. Asa ca toti ar trebui sa locuim “la bloc”, acolo nu sunt asemenea probleme. Raspund toti si nici unul asa ca nici amenda nu ai cui sa dai. Oricum, daca tot suntem obligati sa facem alte si alte contracte, poate ar trebui sa ni se ofere si alternative, ca doar e economie de piata. Asteptam ca Primaria sa ne ofere alternative, ca la licitatia publica: doua, trei variante nu sa ne bage pe gat o singura firma si apoi sa ne ameninte cu amenzi!
Multumim RETIM si desteptilor din conducerea urbei care au ales sa semneze contractul cu voi! Multumim pentru nimic.
MB mimozo ! Probabil ai chiulit mult de la scoala de aceea nu stii, ca de cand e lumea vegetatia uscata sau cea atacata de daunatori din gradini trebuie arsa iar cenusa rezultata se pune la compost ? Neamul tau de la tara nu facea la fel, nu ai vazut asta ? Sau sedeai pitit in casa, ca munca iti pute si de aia te-ai apucat sa scrii aiureli in ziar ?
Uite cum au aparut si cei din Retim sa comenteze! cineva spune de saci! nu prietene frunzele sunt deseuri biodegradabile asa cum este si iarba de gazon, si buruenile .ssmd! acestea se colecteaz sau ar trebui sa se colecteze separat!in vederea compostarii si sa se transporte la statia de compostare in tunel din Arad care este deschisa de un an si la care RETIM inca nu a descarcat gram de biodegradabil!!!DAR ESTE IN CONTIUNARE TOLERAT LA FEL!!! RETIM FIRMA DE CASA A PDL/ PNL ARAD!!!! M-UE PNL !!!
Eu stau la casa si le pun la compost – ingrasamant gratis pt toamna anului viitor! Dar nu frate, prostia asta de a arde tot e adanc inradacinat in mintea noastra. Intr-un camin responsabil, resturile vegetale – iarba tunsa, frunze, resturi vegetale de la mancare se depoziteaza sub forma de compost (care nu pute DELOC atata vreme cat se folosesc doar vegetale si nu se arunca gunoi de grajd) iar apoi anul urmator se folosesc la radacina pt a imbogati solul!