ARAD. „Municipiul Arad va avea patru centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar, o investiție realizată prin finanțare PNRR. În acest moment, studiile de fezabilitate pentru cele patru centre au fost finalizate și urmează demararea procedurii de achiziție pentru servicii de proiectare și execuție” – informează Primăria Arad.
Consiliul Local Municipal a aprobat săptămâna aceasta documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Potrivit studiilor de fezabilitate, valoarea totală a celor patru centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar este de 21,7 milioane de lei.
Zona CET, pe centură
Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar din Zona CET (şoseaua de centură) presupune o investiţie de 5.543.388,59 lei (cu TVA). Acesta va avea o suprafață totală de 2.475 mp (platformă betonată de 1.986 mp) şi se va realiza în 10 luni.
„Terenul pe care se propune amenajarea centrului de colectare este un trup izolat, amplasat în intravilanul municipiului Arad, cu acces din DN 7 și drumul de acces la depozitul ecologic, din care pornește un drum existent asfaltat, spre amplasamentul obiectivului de investiții” – arată Primăria.
Strada Tarafului
Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar de pe Strada Tarafului va fi amenajat pe o suprafaţă de 5.612 mp (platformă betonată de 1.929 mp). Investiţia a fost evaluată la 5.289.721,01 lei (cu TVA), urmând a se realiza în 10 luni.
„Terenul pe care se propune amenajarea centrului de colectare se află în intravilanul municipiului Arad, în cartierul Sânnicolau Mic, str. Tarafului. Terenul pus la dispoziție este proprietatea privată a Municipiului Arad” – precizează reprezentanţii municipalităţii.
Zona Industrială Sud
Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar din Zona Industrială Arad Sud valorează 5.285.166,71 lei (cu TVA). Va avea o suprafaţă totală desfășurată de 5.503 mp, din care 1.884,10 mp reprezintă platformă betonată. Durata de realizare a investiţiei este de 10 luni.
„Terenul pe care se propune amenajarea centrului de colectare se află în intravilanul municipiului Arad, în Zona Industrială Sud, în aproprierea intersecției str. Cornelia Bodea cu DJ 682, accesul putându-se realiza din breteaua de acces în giratoriu, adiacent lui DJ 682 pentru viitorul punct de colectare” – detaliază amplasamentul cei de la Primărie.
Pe 6 Vânători, lângă Penitenciar
Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar de pe strada 6 Vânători va avea o suprafaţă desfășurată de 5.427 mp, platforma betonată ocupând 1.929 mp. Valoarea investiţiei se ridică la 5.582.854,81 lei (cu TVA), durata de realizare a acesteia fiind de 10 luni.
„Terenul pe care se propune amenajarea centrului de colectare se află în intravilanul
municipiului Arad în vecinătatea Penitenciarului Arad, strada 6 Vânători, accesul putându-se realiza din str. Alexandru Ioan Cuza pentru viitorul punct de colectare” – arată reprezentanţii municipalităţii.
Avantaje pentru arădeni
Prin crearea celor patru centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, arădenilor li se oferă posibilitatea să debaraseze, fără plată, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, deșeuri voluminoase – inclusiv saltele și mobile, deşeuri menajere periculoase (medicamente, baterii, neoane, recipiente de vopsea, insecticide etc.), deșeuri din construcții provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora.
„Centrele de colectare prin aport voluntar (CAV) vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate direct de la cetățean. Aceste deșeuri vor fi deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări” – transmite Primăria Arad.
Finanţarea
Potrivit deciziei CLM, „finanțarea celor patru obiective de investiție se realizează din fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare si Reziliență (PNRR) pentru cheltuielile eligibile, cheltuielile neeligibile fiind suportate din bugetul local”.
Trimite articolul
XInclusiv moloz, gresie, gips-carton?…
-
Nu sti citi sau n u intelegi textul?
deșeuri din construcții provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora.
Ok. Pana aici totul este în regula. Întrebarea mea este: se va plăti sau o sa fie gratis predarea deșeurilor la aceste centre?
-
“arădenilor li se oferă posibilitatea să debaraseze, fără plată, deșeurile…”
asa se colecteaza si in Germania si in alte tari si este binevenita ideea, nu vor mai exista munti de gunoaie in oras. Dar o problema majora mai este si comoditatea romanului, lenea si indiferenta a ceea ce se intampla in jurul lui. O sa vedeti ca gunoi (gresie, haine, mobila, caramida,etc) vom mai vedea pe la perififeria cartierelor pt ca romanul e lenes si…domn. Sa traiti bine !!!!!
-
Mai conteaza si implicarea noastra civica. Oricum e un pas urias inainte. Urias, si nu ma feresc de cuvinte. Cel putin partea de deseuri din constructii e nemaipomenita. M-am saturat de moloz aruncat pe marginea drumurilor.
Da, scrie clar că orice deșeuri din demolări.
Da, va fi gratis, dar trebuie dus pe propira cheltuială până la aceste centre. Scrie clar, nu înțeleg ce e asa greu de citit.
-
Stii cum e, unii nu prea le au cu cititul si cu intelesul unui text in limba romana.
Sau pe intelesul lor:
“Sti kum e, uni nu prea l-e a-u ku cititu shi cu intelesu unui text an linba romina”
Bravo domnule , bravo ! In sfarsit o veste buna. Un pas important spre o viata mai curata.
in sfarsit dupa 32 de ani am aflat unde scapam de moloz si aparate casnice de aruncat, pacat ca e doar proiect
În sfârșit!!! Sa speram ca și comunele vor prelua ideea!
Foarte mult ajuta colectarea biodegradabilelor: crengi, iarba tunsa, alte resturi vegetale!
Bravo!!
Felicitari ! Un lucru normal, am si in uk, sunt inregistrat pe baza adresei, nu ai voie cu masini comerciale, din ce scroe acolo reusesc sa recicleze cam 60% din ce arunca lumea. Serviciu este inclus in taxa anuala pentru primarie.