Relocarea Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad din incinta Spitalului Judeţean Arad în clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş, numărul 11-13, mai are de aşteptat. În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean, dar care este şi proprietarul clădirii cu pricina, proiectul de hotărâre nu a fost adoptat. Şi asta pentru că aleşii judeţeni de la PSD au decis să se abţină la momentul votului. Şi, fiind vorba despre o hotărâre care vizează patrimoniul judeţului, era nevoie de majoritate calificată, respectiv de votul „pentru” a două treimi dintre consilieri. La momentul votului, pesediştii nu au declarat nimic, anunţând doar că se abţin. Ulterior, la finalul şedinţei, la punctul de Diverse, cel care a pornit discuţia pe marginea subiectului a fost chiar preşedintele CJA, Iustin Cionca.
Şi discuţia
„De ce sunteţi împotriva mutării Medicinii Legale pe Vicenţiu Babeş?”, a întrebat Cionca. Cel care a răspuns a fost liderul consilierilor PSD, Marius Sulincean: „Nouă ni se pare inuman să mutăm morga lângă Oncologie, aşa cum s-a construit un spital TBC lângă un cimitir. Apoi, judeţul Arad a depus un proiect pentru exact acelaşi spaţiu. Este vorba despre clinica de Oncologie, care va fi finanţată prin PNDL. Nouă ne este teamă că vom periclita cel proiect. Ne este frică să nu ni se spună că nu vom avea spaţiu suficient pentru a realiza clinica de oncologie. Tocmai de aceea ne-am abţinut de la vot. Pentru că riscăm să pierdem un proiect uriaş pentru simplul fapt că nu ne încadrăm în ceea ce priveşte spaţiul necesar centrului. Potrivit legii, procentul de ocupare a terenului în cazul unităţilor medicale este de maxim 20 la sută. Şi riscăm să depăşim acest procentaj dacă vom avea şi Medicina Legală, şi Oncologia pe acelaşi teren”, a explicat Sulincean.
Spitalul, în pericol
Preşedintele CJA a ţinut să precizeze faptul că nu se doreşte realizarea de noi construcţii în curtea de pe Vicenţiu Babeş. „Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală au spus că nu au nevoie de alte construcţii. Mai mult decât atât, nu au nevoie nici de tot imobilul, ci doar de o parte din el. În schimb, problema e alta: Spitalul Judeţean ar putea pierde finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate dacă nu se înfiinţează serviciul de spitalizare de zi. Iar acest serviciu ar urma să fie realizat chiar în locul în care funcţionează acum Medicina Legală. Dacă Medicina Legală nu se mută, nu avem spaţiul pentru spitalizarea de zi. Dacă nu vom avea spitalizarea de zi, nu vom primi acreditare la Spitalul Judeţean”, a ţinut să explice Iustin Cionca. Cu toate explicaţiile, Opoziția a marşat pe ideea că nu vrea să rişte proiectul referitor la clinica de oncologie şi s-a abţinut la vot. Aproape în întregime. Pentru că alianţa PSD-ALDE nu funcţionează la CJA, consilierul Mircea Purcaru, de la ALDE, votând alături de penelişti.
Se reia
Preşedintele CJA i-a rugat pe consilierii PSD să se mai gândească la proiectul privind mutarea Medicini Legale şi proiectul să fie repus la vot la viitoarea şedinţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!