Muzeul etnografic “La Moșu și Maica”, înființat de Asociația “Împreună pentru Măderat: tradiție și viitor” a fost inaugurat vineri, 10 noiembrie 2023.
Demersul a pornit de la ideea membrelor fondatoare ale asociației – Florica Petrișor, Simona Stoia și Florina-Adriana Filimon – de a expune într-un cadru organizat obiectele și uneltele gospodărești adunate în ultimii ani. Spațiul generos în care ideea muzeului a prins viață a fost oferit de către Primăria Orașului Pâncota, iar cu sprijinul primarului Dan Ștefan Pocrișer, care a crezut de la început în proiectul asociației și cu ajutorul Complexul Muzeal Arad, colecția etnografică s-a transformat încet, încet într-un adevărat muzeu. Muzeul este deschis publicului larg, dar se adresează în mod deosebit copiilor și tinerilor care, trecând pragul muzeului, descoperă o lume pe care o cunoașteau doar din auzite, din poveștile bunicilor. “Vizitarea muzeului este parte integrantă a educației informale, fiind un fel de “școală după școală” – pentru că înfințarea unui muzeu etnografic într-o comunitate este un bun prilej de întoarcere la origini, la matca satului, a tuturor celor care aparțin sau au aparținut comunității respective, întorcându-se sau amintindu-și mereu cu drag de satul copilăriei. Muzeul este inclus pe harta obiectivelor turistice din Podgoria Miniș-Măderat și pe site-ul visitarad.ro. Programul de vizită este următorul: sâmbătași duminica între orele 15-17, iar în celelate zile se poate programa o vizită la numărul de telefon 0747954816”, ne-au spus inițiatorii proiectului. În perioada următoare, în incintă va fi organizat și un spațiu dedicat copiilor, deoarece muzeul reprezintă locul ideal pentru organizarea unor șezători, a unor cercuri educative și a diverselor activități pentru copii care se vor desfășura în săptămâna “Școala altfel”, pornind de la obiectele expuse și tematica muzeului. “Proiectul deja în lucru al Asociației este chiar înființarea clubului “Micii Măderătani” unde, cu ajutorul profesorilor voluntari, copiii vor avea diverse activități cultural-educative. De asemenea, ne gândim și la o componentă socială, adresată bătrânilor din sat”, mai spun reprezentanții asociației.
Trimite articolul
XFELICITARI! Si cat mai multe exponate! Si chiar …. activcitati! Poate la scoala ALTFEL…. cum se face o capita cu fan! Cum se mulge vaca/ capra! Cum se face branza, smantana, etc…! Chiar si o pomana a porcului dar nu DOAR cu mancare! Cum se face carnatul/ maiosul/ sangeretele, cum se afuma slanina/ sunca! Cum se fac jumarile! Cum se potcoveste sau tesala un cal! Cum se inhama calul la o caruta! O activitate de sezon ar fi …. a invata sa cante colinde traditionale! Colindatul …. pe la preotii din Pancota si Maderat (indiferent de confesiune), pe la casa fiecarui participant, profesori, pe la casele altor persoane care se inscriu sa primeasca si cinsteasca conform traditiilor, colindatorii! Sigur ….cu publicitatea aferenta, prezenta la stirile ProTV e asigurata! Va urez succes!
Pacat ca gresia, parchetul si lavabilul sun tdin alt film.