Aflată în vecinătatea fostului drum regal ce urcă pe deal, Casa Memorială Eugen Popa din Săvârșin adăpostește opere de artă semnate de către acesta, dar și ale altor artiști români importanți. Amenajat în urmă cu trei decenii, micul muzeu poate fi vizitat la cerere, turiștii fiind așteptați cu ușile deschise doar dacă-și programează vizita.
Casa memorială
Clădirea în care se regăsește muzeul a fost cumpărată în decembrie 1931 de către Ana și Vasile Popa, părinții pictorului, fiind casa în care Eugen Popa și-a petrecut adolescența. Tablouri, desene, gravuri semnate de Eugen Popa, lucrări semnate de Iosif Popa, fratele pictorului, obiecte de cult religios datând din secolul XIX, scule de pictură și gravură folosite de artist in diverse tehnici profesionale, cum ar fi tehnica tradițională chineză, pensule, vase cu inscripții, ștampile personale pentru semnătură, fotografii de familie, acte, scrisori, toate sunt adăpostite de cele patru încăperi ale clădirii cu aspect transilvănean. Casa a intrat în proprietatea statului în 2008, fiind donată de către artista Eugenia Hagiu Popa, fiica lui Eugen Popa. Din curtea casei, din grădina cu flori și viță de vie, printre pomii fructiferi din livadă, o alee urcă panta către cimitirul ortodox, acolo unde-și duce somnul de veci Eugen Popa, decedat în 1996.
Trei decenii
Inițial, muzeul s-a numit „Muzeul de Artă Săvârșin”, deschis oficial pe 18 mai 1988. Muzeul a fost realizat prin donațiile și strădaniile artiștilor Eugen Popa, Gina Hagiu și ale învățătorului din localitate, Iosif Dohangie. Ulterior, după moartea artistului, muzeul a primit titulatura de casă memorială a acestuia.
Artistul
Născut în 1919 la Julița, se mută împreună cu familia în Stejar și, mai târziu, la Săvârșin. Studiază la „Belle Arte” în București, unde îl are profesor pe Camil Ressu. Debutează artistic în 1943, prin participarea la un salon de gravură din București, obținând Premiul Simu. În 1976 începe să predea la Institutul Nicolae Grigorescu. În 1995 este numit Cetățean de Onoare al Comunei Săvârșin, iar în 1996, pe 18 mai – la exact 28 de ani de la inaugurarea muzeului – se stinge din viață la București, în urma unui infarct. Este transportat și înhumat, după dorința sa, la Săvârșin, loc pe care l-a purtat în suflet toată viața. Mormântul său se află la câteva zeci de metrii de muzeul care astăzi îi poartă numele și îi păstrează amintirea vie. A fost căsătorit cu artista Gina Hagiu din 1947.
Cum poate fi vizitat
Din păcate, nefiind atât de mulți vizitatori,muzeul nu are angajați permanenți, fiind nevoie de programare pentru un tur al expoziției. Acestea pot fi făcute la numărul de telefon 0257-281.847. De administrarea casei memoriale de ocupă atât Primăria Comunei Săvârșin, cât și Complexul Muzeal Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!