ARAD. Recent, ziarul nostru anunţa faptul că, potrivit unei documentaţii tehnice, cuptorul de topit fier din Zimbru, comuna Gurahonţ, va fi demolat parţial, din cauza deteriorării. Într-o încercare de a „drege busuiocul”, Complexul Muzeal Arad a reacţionat la material, anunţând că acel cuptor nu va fi demolat. Totuşi, va fi eliminată zidărie desprinsă şi în pericol de cădere. Într-un text neasumat de nimeni, deşi instituţia are nu unul, ci doi directori, Complexul Muzeal Arad transmite:
„Cuptorul de topit fier de la Zimbru, județul Arad, nu va fi demolat; dimpotrivă, se vor realiza lucrări pentru conservarea monumentului și punerea sa în valoare pentru integrarea în circuitul turistic. Lucrările din prezentul proiect au fost avizate de Direcția Județeană pentru Cultură Arad, în urma ședinței Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, conform legii, iar aceste lucrări vor fi realizate de personal atestat de Ministerul Culturii”.
Tot acolo se menţionează şi lucrările care sunt vizate. Practic, sunt cam aceleaşi pe care le-am publicat deja: curăţirea buruienilor, săparea unui şanţ şi plantarea de flori, dar şi amenajarea peisagistică. Redăm, mai jos, textul pe care ni l-a transmis Muzeul:
„Se vor face următoarele lucrări, care vor consolida monumentul:
1. Evacuarea molozului de la baza zidurilor surpate și din vatră, cu supraveghere arheologică.
2. Curățarea vegetației de la baza zidurilor, de pe ziduri și a copacilor crescuți la interiorul cuptorului.
3. Eliminarea zidăriei desprinse și în pericol de cădere și realizarea unor sisteme de sprijiniri, proptiri din structură de lemn sau metalice, respectiv refacerea arcelor golurilor existente și reparații ale fisurilor zidăriei.
4. Montarea unei structuri metalice tronconice la interior care sa întărească structura cuptorului și care sugerează forma coșului înainte de surpare.
5. Amenajarea incintei cu elemente de peisagistică și elemente sculpturale care să scoată în evidență aspectul și modul inițial de funcționare a cuptorului prin interpretarea și sugerarea materialelor folosite la producerea fontei, a canalului ce acționa sistemul hidraulic de foi, a căii ferate forestiere actualmente dispărută”.
Realizând faptul că suma apărută în primele documentaţii este una uriaşă, faţă de lucrările care vor fi realizate la Zimbru, cei de la Complexul Muzeal Arad încearcă să „repare” şi această problemă, minimizând faptul că se estimează cheltuirea a două milioane de lei pentru intervenţia de la cuptorul de topit fier.
„În prezent, întregul proiect se află în faza întocmirii documentațiilor. Suma prevăzută este una estimativă și, ca la orice licitație privind achizițiile publice, costurile privind executarea lucrărilor vor fi mai mici”, ne liniştesc cei de la Muzeu. Cu cât mai mici, rămâne de văzut.
Trimite articolul
XAti auzit in viata voastra termenii „conservare“ si „consolidare“?
Știre fără interes pentru județul Arad, marca Gherasim.Alin.
O.informatie ce denota lipsa arta de a scrie un articol jurnalistic bine documentat, un ziar slab Jurnalul Arădean.