Marți, în cadrul vernisajului expoziției „Brazi de poveste”, echipa managerială a Complexului Muzeal Arad a anunțat și că anul viitor, instituția va marca 130 de ani de existență printr-o serie de evenimente speciale. Bogdan Blaga, directorul adjunct al instituției, a menționat câteva dintre momentele importante ce vor avea loc anul viitor.
„Vom redeschide muzeul de artă, cu un nou concept expozițional”, a spus acesta.
Printre evenimentele menționate de Blaga se află Noaptea Muzeelor la Sate, expoziții itinerante de reptile vii sau „Zestrea Minerală a României”.
„În perioada toamnei, anul viitor, vom veni cu un eveniment special, în premieră – Zilele Complexului Muzeal Arad”, a mai precizat acesta.
Directorul muzeului, Sorin Bulboacă, a vorbit despre producțiile editoriale ce vor vedea lumina tiparului anul viitor, sub egida Complexului Muzeal, fiind vorba despre reviste de specialitate sau monografii, dar și despre colaborarea pe care muzeul arădean o pregătește cu instituții de profil din zona de vest a țării.
„Vom lua parte la un proiect cu muzee din Banat, de la Timișoara, Reșița, Caransebeș și altele, în contextul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, vom organiza la Arad o conferință națională, vor fi multe evenimente frumoase, multe surprize”, a spus Bulboacă.
Muzeul din Arad a fost deschis în 1893, ca expoziție de relicve al revoluției pașoptiste, etalată în holul de la etajul II al clădirii Teatrului. Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în nou construitul Palat Cultural, inaugurat în 1913, alături de filarmonica și biblioteca orașului. Aici au fost amenajate, alături de vechea expoziție de relicve, săli de expunere pentru colecția de arheologie și istorie medievală, dar și o galerie de artă europeană. În perioada interbelică, au fost adăugate o expoziție de etnografie și două camere memoriale dedicate oamenilor politici arădeni Vasile Goldiș și Ștefan Cicio-Pop (1934).
După preluarea puterii de către regimul comunist, muzeul a fost reorganizat, în spiritul noii ideologii. La mijlocul anilor 1950 au fost redeschise secția de istorie veche, „Muzeul Revoluției de la 1848” și galeria de artă, în 1956 fiind deschisă și expoziția de etnografie. Între 1977 și 1979, expoziția permanentă de arheologie și istorie din Palatul Cultural a fost reamenajată radical. În 1984, galeria de artă a muzeului a fost mutată pe actuala stradă Gheorghe Popa de Teiuș, unde funcționează și astăzi. Tot în perioada comunistă au fost amenajate și secții ale muzeului în județ – Șiria, Lipova, Săvârșin, Miniș.
După Revoluția din 1989, expozițiile au fost regândite. În 1992 a fost deschisă secția de științe ale naturii, tot în anii 90 fiind amenajate sau reamenajate secțiile de istorie interbelică și galeria de artă. În 2004 a fost deschisă expoziția permanentă „Arad-Decembrie 1989”. În ultimii ani, secțiile din Arad ale Complexului Muzeal au fost reamenajate și aduse la standarde actuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!