Patrimoniul arhitectural al Şiriei încotro?
Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monţia din Șiria găzduiește sâmbătă, 10 noiembrie, ora 17, vernisajul expoziției de grafică și fotografie „Patrimoniul arhitectural al Şiriei încotro?”. Expoziția este realizată de Moțiu Cristian și Istvan Emanuel, studenți la Facultatea de Arhitectura Timișoara, respectiv Facultatea de design grafic Arad, cu sprijinul Asociației Pro Urbe Arad. La eveniment vor fi prezenți domnul Bujor Buda – președinte onorific al Asociatiei Pro Urbe, domnul Nagy Vizitiu Alexandru – președinte executiv al Asociației Pro Urbe și prof. Marcel Priescu, consilier local.
„Scopul expoziției «Patrimoniul arhitectural al Şiriei încotro?» este de a aduce la cunoștința locuitorilor șirieni, faptul că localitatea are un fond arhitectural de mare valoare istorică și estetică, dar aflat azi în pericol: degradarea propriu-zisă a clădirilor, transformarea lor și folosirea unor materiale moderne necorespunzătoare sau chiar dărâmarea și înlocuirea lor cu alte construcții net inferioare din punct de vedere structural și estetic”, ne-a declarat Moțiu Cristian, student la arhitectură.
„Centre de olărit în judeţul Arad”
Expoziția de artă populară românească „Centre de olărit în judeţul Arad” (Curatori: Dr. Sorin Sabău, Gabriel Hălmăgean – muzeografi) reunește obiecte de patrimoniu, aflate în colecția Complexului Muzeal Arad, obiecte reprezentative pentru centrele de olărit de la Hălmăgel, Târnovița, Bârsa, Ineu, Lipova, Birchiș. Tradiția olăritului, practicat pe scară largă în zona Hălmagiu, Ineu și Lipova, a dispărut în ultima jumătate de secol, iar produsele meșterilor populari au devenit piese de muzeu. Expoziția poate fi vizitată la muzeul din Șiria, până la sfârșitul acestui an.
Expoziţia permanentă Emil Monţia
În cadrul cadrul muzeului șirian, în anul 1970, a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1881 – 1965), stabilit la Şiria începând cu anul 1906. A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, biblioteca personală cu numeroase lucrări de drep, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie.
Castelul Bohus
Muzeul este găzduit de castelul Bohus, clădire construită în stil neoclasic, încărcată cu o bogată istorie. Perioada de glorie a castelului şi a castelanilor din Şiria este cea de la mijlocul secolului al XIX-lea, când aici se consuma revoluţia paşoptistă maghiară. Ianos Bohus (1800-1894) era atunci comitele Aradului iar soţia sa, Antonia Szögeny Bohus (1802-1890), era amfitrioana conducătorilor revoluţionarilor maghiari, dar şi a generalilor austrieci şi ruşi, prezenţi la aici în anul 1849. La Şiria, în castelul Bohus au fost duse tratative între generalul Görgey Artúr, comandantul armatei revoluţionare maghiare şi generalul Frolov, împuternicitul ţarist: capitularea şi depunerea armelor în data de 13 august 1849.
În parcul castelului se află statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Şirianu, Nicolae Ştefu şi Emil Monţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!