În cazul fabricii TEBA, însă, suntem norocoși să avem și un muzeu. Expoziția adună laolaltă atât fotografii din fabrica ce funcționa odată în zona Calea Romanilor, cât și utilaje și mașinării utilizate în fabrică.
A fost odată…
Înființată în 1926, fabrica TEBA a cunoscut cea mai bună perioadă de dezvoltare între anii 1952 și 1958, mare parte a clădirilor fiind construite atunci. În 1969, TEBA devine parte a „Combinatului Textil Arad”, ce se destramă, însă, un an mai târziu. Până în 1999, Fabrica Teba a funcționat alături de fabrica UTA. Acesta a fost anul privatizării fabrici Teba, acționarul majoritar (Textil SA) retehnologizând complet fabrica. Astăzi, acționarul principal se numește Teba Industries.
Declinul
Colosul industriei textile arădene s-a închis în anul 2008, atunci când utilajele au fost mutate la Iași și în Republica Moldova. În 2009, însă, fabrica de la Iași a fost mutată în Bangladesh, iar cea din Republica Moldova, în 2010, în India. Expoziția de la Arad și clădirile ce îmbătrânesc pe malul Mureșului au rămas, astfel, ultimele lucruri care ne aduc aminte de fosta fabrică TEBA.
Expoziția
De la simple mașini de cusut, până la războaie de cusut industriale, de la simpli nasturi expuși într-un mod inedit, până la cântare industriale, toate pot fi vizitate într-o încăpere din cadrul fostei fabrici arădene TEBA. Țesăturile stau și ele la loc de cinste, lângă imagini ce ne aduc aminte de succesul avut de produsele textile arădene acum câteva decenii.
Vizitele
Expoziția a fost amenajată în septembrie 2015, la inițiativa Laurei Pascu, administrator al fabricii. În ajutorul acesteia au venit cei de la Asociația CitiZenit, cărora fabrica le-a găzduit anul trecut o serie de evenimente culturale. Momentan, micul muzeu poate fi vizitat doar în cadrul evenimentelor ce se desfășoară acolo, sau sub forma unor grupuri organizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!