În anul 2018, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în spațiile Palatului „Românul”, a fost inaugurată Sala Unirii „Vasile Goldiș”. Acest spațiu expozițional din centrul Aradului, adăpostește documente foarte valoroase pentru istoria recentă a României, despre rolul Aradului în realizarea celui mai important act al istoriei noastre: Marea Unire.
Începuturile muzeului datează din anul 2000, când regretatul profesor Alexandru Roz, unul dintre principalii fondatori ai Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, alături de regretatul rector-fondator, profesorul Aurel Ardelean, au creat Biroul redacțional al lui Vasile Goldiș. Ulterior, toate amenajările au fost realizate sub coordonarea profesorului Marius-Ioan Grec, directorul muzeului.
De la inaugurare şi până astăzi, Muzeul Memorial, parte a UVVG, a fost vizitat de mii de elevi, care, împreună cu profesorii lor, au străbătut, într-un mediu ambiant deosebit, încărcat de istorie, o pagină glorioasă a istoriei naţionale şi locale.
S-a dorit ca, în maniera existentă de mult în toate muzeele europene, să oprim, pentru puțină vreme, timpul, lăsând să se înfiripe fărâma de viaţă care a conturat marile momente trăite în Palatul „Românul”, când aici se plămădea strategia Marii Uniri. Am încercat să surprindem ceva din stilul de viaţă al celor care au trăit acolo, zbaterile care au constituit viaţa culturală de la redacţia unei publicaţiei „Românul”, care a făcut istorie.
Printre exponate, se regăsesc acte de studii, documente personale și alte înscrisuri care atestă demersul civic al lui Vasile Goldiş; o bogată corespondenţă cu I. L. Caragiale, Octavian Goga, Nicolae Titulescu și mulți alții; fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de Vasile Goldiş sau la care acesta a colaborat, cărţi din biblioteca acestuia, unele purtând semnătura lui, și multe altele.
În perioada premergătoare Zilei Naţionale de la 1 Decembrie 2023, Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș” situat în Palatul Românul – Casa lui Vasile Goldiş – unde a functionat Redactia ziarului „Românul” și Tipografia „Concordia”, de pe str. Vasile Goldiș, nr. 6, va fi deschis publicului de miercuri, 22 noiembrie şi până marţi, 28 noiembrie, între orele 10-14.
Dr. Maria Pantea, muzeograf, vă aşteaptă să petreceţi câteva clipe contemplând un moment în timp, care a schimbat cursul istoriei naționale și viețile a milioane de români! Aici ne întâlnim cu istoria, cu generaţia de aur a Aradului, model pentru noi, toţi cei de astăzi.
Trimite articolul
XAr fi pacat sa nu-l amintit si pe cel care si-a dedicat mare parte din viata, biograful prof.dr Gheorghe Sora.
si cu averea lui Goldis din Budapesta donata cadou de un demnitar roman Ungariei cum ramane?
Si cu Monumentul Marii Uniri cum ramane!? …. pe alta suta de ani!? Multumim Faraonule! Si ….. discipolilor tai!