Arad. Deşi lucrările de recondiţionare a Filarmonicii de Stat au început de câțiva ani și – teoretic – trebuiau deja finalizate, se pare că acest lucru se va întâmpla abia undeva în anul 2014. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 18 milioane de lei în care sunt incluse restaurarea interiorului şi exteriorului Palatului Cultural, din calcule ieşind însă muzeul. Iar acum s-a ajuns la partea cea mai grea.
Investiții
Totul a început la finele anului 2007. Atunci, scaunele din sala mare de concerte a Filarmonicii au fost demontate de autorităţile locale pentru a organiza „Balul de Cristal”. În locul lor au apărut scaune de birou care – după cum s-a spus la vremea respectivă – trebuiau înlocuite cu unele noi în cel mai scurt timp. Nu s-a întâmplat acest lucru nici până în ziua de azi, pe motiv că există un proiect mai amplu de reabilitare a întregii clădiri. S-au făcut studii de fezabilitate, de acustică, expertiza clădirii și au început (și) reparațiile. Vorbim aici de partea exterioară, învelitoare și acoperiș, vizibil degradate din cauza infiltrațiilor, în care s-au investit 3 milioane de lei.
Pentru că nici în interior clădirea nu arată foarte bine, pereții fiind vizibil degradați, sunt necesare investiții și acolo. Reabilitarea holurilor, scaune noi, restaurarea sălii mari de concerte, iluminat, reparația vitraliilor, a tâmplăriilor și construcția unui ascensor pentru persoane cu dizabilități vor înghiți de la buget 15 milioane de lei. ”În momentul de față, în casa scărilor de la Filarmonică este o gaură imensă. Când a plouat a curs apă în clădire, în timpul concertelor. E dezastruos” – spune viceprimarul Aradului, Levente Bognar.
Ce urmează să se facă
În primul rând vor fi curățați pereții pentru a putea fi restaurați fără să se observe diferențe în ceea ce privește estetica. Urmează podul, un spațiu extrem de generos – nefolosit la ora actuală – care va fi modernizat și regândit. ”Pe vremuri”, acolo exista un sistem de ventilație care, însă, din cauza trepidațiilor foarte puternice pe care le crea, nu a mai fost folosit. ”Din cauza neexecutării corecte a lucrărilor de tâmplărie din cupolă, care erau de mare artă, au apărut infiltrațiile acum” – explică Bognar.
Ajungem și la controversatele scaune care vor fi montate în sala mare a Palatului Cultural, în 2014, după ce se va stabili dacă sunt bune din punct de vedere acustic, conform spuselor viceprimarului. ”Restaurările și intervențiile trebuiesc făcute cu mare atenție. Sala Filarmonicii din Arad are cea mai bună acustică din România, la ora actuală, și trebuie să ținem cont de asta”.
Muzica, mutată la teatru
Având în vedere că la Filarmonică există concerte săptămânal, odată cu începerea lucrărilor, activitatea ar trebui mutată în altă parte. Cel mai probabil la teatru. S-a discutat cu directorii celor două instituții dar încă nu se știe exact. ”Trebuie și loc pentru sala de căsătorii pentru că nu ajută la menținerea standardelor clădirii. A fost o soluție pe moment dar eu, personal, consider că nu este un loc pentru publicul care vine la nuntă. După reabilitare clar nu va mai fi acolo” – este de părere Bognar.
În ceea ce privește termenul de finalizare al lucrărilor nu se știe cu exactitate. Rămâne de văzut…
Clădire etalon a Aradului
Palatul Cultural, unde se află sediul Muzeului de Stat și cel al Filarmonicii, a fost construit în anul 1913, de arhitectul Lajos Szantay, în stil seccession, cu vitralii și marmură care îi dau un aer cu totul aparte.
De-a lungul celor 100 de ani clădirea a mai fost reabilitată. S-au făcut o serie de intervenții în 1974 – activitatea Filarmonicii a fost mutată tot la teatru – când s-au schimbat scaunele inițiale. S-au pus unele din lemn care, însă, aveau altă influență, deloc bună, asupra acusticii. Pentru ca totul să se desfășoare cum trebuie au fost montate panouri fonice, existente și acum. ”Din punct de vedere al aspectului nu arată bine dar le vom lua de acolo” – spune Bognar.
Alte lucrări la restaurarea clădirii s-au făcut în urmă cu 15 ani. Din păcate nu au fost făcute cum trebuie. Dovadă felul în care arată Palatul Cultural acum. ”Executantul a luat banii, i-a cheltuit dar urmările au fost dezastruoase, după cum se poate observa” – încheie viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!