Muzica este pentru toţi copiii – asta încearcă să demonstreze, prin derularea unui proiect cu acelaşi nume, Asociaţia „DownArt” din Arad. Este vorba despre un proiect de educaţie muzicală care a demarat în luna iaunuarie a acestui an. „E un început de drum înspre crearea unui Centru de arte destinat copiilor şi tinerilor talentaţi cu dizabilităţi, care doresc să transforme arta într-o modalitate de dezvoltare, împlinire personală sau chiar profesională” – explică Andreea Matiuţ, preşedinta Asociaţiei „Down Art” Arad.
Proiectul „Muzica este pentru toţi copiii” durează şase luni şi este spijinit de E.ON România, beneficiari fiind zece copii cu vârste între 4 şi 19 ani, ce au fost diagnosticaţi cu Sindrom Down, autism, ADHD, retard mental. Grupul este coordonat de un profesor de muzică (vioară, cor, pian) şi de un psiholog clinician, activităţile desfăşurându-se în cadrul Liceului de Arte Sabin Drăgoi. Cursul este deschis publicului interesat.
„În cadrul acestui curs, copiii au parte de ore de iniţiere în universul muzicii
(cunoaştere de instrumente, audiţii diverse) şi de achiziţii de deprinderi muzicale de bază şi cor. Până la finalul acestui proiect, ne propunem să identificam intrumentul potrivit pentru fiecare copil, asociaţia urmând să facă demersurile necesare pentru a demara un nou proiect la finalul acestui an. Acesta va viza instruirea individuală a copiilor şi tinerilor pe instrumentul compatibil” – spune Andreea Matiuţ.
ŞANSE EGALE
Asociaţia „Down Art” are ca obiectiv principal iniţierea şi implementarea proiectelor de artă (muzică, teatru, arte plastice) destinate copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. „Ne dorim să fim complementari cercurilor de arte din cadrul Palatul Copiilor şi a Şcolii Populare de Arte, asigurându-le şi copiilor cu dizabilităţi şanse egale şi acces la instruire în domeniul artelor” – subliniază preşedinta asociaţiei.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!