O altă senzație. O altă experiență. Un altfel de concert. Asta au propus și asta au produs organizatorii Symphonic Experience pe Stadionul UTA din Arad. O provocare care a venit cu riscuri, mari, dar asumate.
A fost poate vorba de o dorință de a scoate orașul din letargia în care a intrat prea de mult, de a oferi altceva și mai ales de a ridica nivelul urbei, cel puțin în domeniul muzical. Așa că cei doi arădeni din spatele Symphonic Experience au decis să-i adune pe iubitorii muzicii bune „în jurul celei mai impunătoare scene de concert văzute până acum în oraşul de pe Mureş”. Au ales ca loc Stadionul UTA, așa cum vezi prin locurile civilizate, au acoperit gazonul pentru a-l proteja, au ales unele dintre cele mai cunoscute voci și formații din România, dar nu numai, au pus jazz-ul din nou pe harta Aradului, au decis să susțină totul cu ajutorul orchestrei Filarmonicii Arad, aplaudată vineri la scenă deschisă, au presărat evenimentul cu jocuri de lumini şi proiecţii și i-au așteptat pe arădeni pe stadion să vină să ia muzică.
Cei care au trecut pragul arenei vineri seara au avut parte de o experiență pe care nu o poți simți decât pe stadion, la concertele mari. Impactul vizual care îl are stadionul și scena amplasată pe gazon e greu egalabil de către orice alt concert organizat în spații deschise. Vineri a fost seara trupei Phoenix, fără doar și poate, și a instrumentiștii săi de excepție, dar până la ei trupa maghiară Kerekes Band & Orchestra a rupt ropote de aplauze și a ridicat publicul de pe scaune. Înainte de Phoenix și concertul lor aniversar, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate, acum acompaniat de orchestra Filarmonicii Arad, sub bagheta dirijorală a maestrului Daniel Jinga și prezentat de Anca Țurcașiu, înainte de Kerekes Band & Orchestra și a concertului lor etno-folk, pe imensa scenă de pe stadion au mai urcat formația „Ceitrei”, dar și alte tinere talente din Arad, care au interpretat lucrări vocal-simfonice cunoscute, din repertoriul muzicii clasice şi de operă.
Sâmbătă e seara lui Gheorghe Zamfir și a prietenilor săi, acompaniați tot de orchestra Filarmonicii din Arad, iar organizatorii promit că prietenii celebrului artist român sunt și ei niște vedete (surpriză). Symphonic Experience începe sâmbătă cu spectacolul tinerelor talente din Arad, selectate din mișcarea culturală ”Sâmbăta muzicală”, după care urmează un concert de jazz interpretat de Budapest Orchestra Project şi soliştii invitaţi Koncz Kriszta, Sandor Péter, dirijor Tompa Abel, sau mai exact încă un concert care promite foarte mult. Seara se încheie, așa cum am punctat deja, cu un concert extraordinar Gheorghe Zamfir & Friends, acompaniat de orchestra Filarmonicii Arad, avându-l la pupitru pe Daniel Jinga.
Tinere talente arădene vor deschide şi cea de a treia şi ultima zi a evenimentului Symphonic Experience. Vor fi urmate de „Tango & Walz Moments by Piazzola & Others”, ocazie cu care unii dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi violoncelişti autohtoni – Răzvan Suma, alături de Ella Bokor, Mircea Marian şi Ştefan Cazacu – vor urca pe scenă sub umbrela Ansamblului PlaCello. Finalul de festival este dedicat Galei Daniel Jinga & Friends, care promit un program inedit în care sunt combinate hituri pop şi arii de operă interpretate de Vlad Miriţă, Laura Bretan, Marcel Pavel, Iordache Basalic, acompaniate de orchestra şi corul academic al Filarmonicii Arad.
Biletele pot fi încă achiziționate pentru cele două seri de concerte rămase din festival iar, în opinia noastră, ar fi păcat să ratați o astfel de experiență pe stadionul UTA.
Cu protecție de tip Untold
Dincolo de muzică, merită punctat și faptul că organizatorii au promis, încă de la început, că nu vor fi daune colaterale sau, mai exact, că tribunele dar mai ales gazonul nu vor fi afectate ca urmare a acestui eveniment, teama suporterilor UTA mergând într-acolo. Iar lucru pare deja garantat dacă stai și arunci un ochi peste publicul venit să „ia muzică” la Symphonic Experience. Reamintim cititorilor că materialele folosite pentru acoperirea stadionului sunt aceleași care se folosesc și la Untold, tot pe stadion.
Trimite articolul
XEu am fost si am fost nu dezamagita, tare dezamagita! Mi-am platit biletul ca sa-i dati vin la fosta domana primar??
-
A fost trist ca primele randuri erau ocupate de oameni care in viata lor nu au ascultat Phoenix. Nimeni nu misca si nu schita un gest ca ar sti vreun vers… Probabil fanii adevarati Phoenix nu au avut bani sa isi cumpere bilet…
Organizare zero barat, fara numere pe scaune, haos general. De ce ati pus bilete la pret diferit daca nu ati fost in stare sa delimitati zonele? Păcat că distrugeti gazonul degeaba. Parcare rezervata sa stea goala.
O organizare mizera marca primaria Arad and Co.
Stadionu gol-puteari sa faceti concertul in piata avram iancu. La tineri le plac lanturile groase si manelele nu fata verde
Penibil. Bravo organizatorilor, Simionilor & co.
Din pacate, Nicu Covaci, pentru care am avut un respect, pana in urma cu vreo 20 de ani (are meritul ca tine Phoenix-ul, indiferent de componenta formatiei ), dar a starnit dihonie intr el si Mircea Baniciu, Ioji Kappel, Tandarica, Manny Neumann, etc.Pe toti i-a tepuit la banii din concerte si turnee, a crea zazanie intre ei si inrte el si fiecare dintre ei.Dupa parerea mea (cu tot respectul pentru tinerii muzicieni care activeaza in formatie), Phoenixul nu este Phoenix fara Baniciu, Kappel, Tandarica , Many Neumann, etc.Este un proiect resuscitat, la fel cum este SEMNAL M, sustinut doar de Boldiszar, cu diferiti muzicieni.Fara Iuliu Merca(D-zeu sa-l odihneasca) SEMNAL M nu este acelasi lucru.
Mi-aduc aminte cu placere de concertul de pe strand cu Phoenix, in formula completa din anul 2000-2001, cu sloganul ” In umbta marelui URS S ~ au fost generatii de la 60-70 de ani pana la copii de 5-6 ani care au fredonat melodiile Phoenix-ului
-
Plus monologul de la început cum … “că e cea bună componența a formației “!!! PE bune???? Chiar să-i uiți pe cei din generațiile de aur a formației enumerați de tine???
Plus că nu spui faptul că la începuturi te-ai numit “Sfinții “,așa având … 60 de ani! Dar când ești din Freidorf și acum doar mimezi vocea … !!!!
Lume puţină, poate prea scump, mai bine mai ieftin şi mai multa lume, nu inteleg locul ales pe stadion, când lume nu a fost in tribune decât fff puţină
Pheonix, si toate celelate, datorie zero ca tara, combinate petrochimice livrate la cheie, industrie grea, siderugie, combinaete chimice, armata de care nu ridea nimeni, am fost cineva ca natie pe vreamea aia, Acuma numa urmasi ai religilor paralele (singuri care au ma procreat si muncesc) care fac cablaje pentru masini si tiganiada 100%
SUNET PROST, SCENĂ VECHE, NIMIC SPECTACULOS!!
Nu vă mai tot miorcăiți. Liniștiți-vă. Azi nu va mai fi nimeni.
Organizare facuta de niste idioti ! mai tampitilor !!! are stadionul ala tribune sau nu are ???
La ce mama naibii a ti pus scaune pe gazon `??? doar ca sa distruge ti gazonul , cretini cu pasaport
Pai cat era Paunescu de renumit si apreciat , cand tinea cenaclu pe UTA , nu isi permitea sa puna spectatorii pe gazon , credini licentiati !
Cati spectatori au fost acolo , incapea la Polivalenta fara probleme , boilor !
Slăbuț, într-adevăr. Un spectacol organizat pentru cei de vârsta a 2-a și a 3-a. Jazz-ul e ok, pentru fanii genului. Dar și aceștia sunt puțini. Nu era necesar organizarea pe un stadion a acestui “eveniment” cultural… Iar chestia cu “aleșii urbei & friends” din fața scenei, cu mese încărcate, e de prost gust.
De ce în loc de o cronică onestă de concert primim o scriitură PR-istică a „organizatorilor” evenimentului elitism de cumetrie?
Aradenilor, chiar nu mai meritati nimica in afara de o buna conducere pdl-ista pt urmatorii 1000 de ani…. Doar critici si mistocareli. Se pare ca atata pot pnorabilii cetateni, asa ca nu va mai tot mirati, de ce Aradul se afla in lumea a 4a….