Joi, 23 martie 2017, începând cu ora 19, melomanii arădeni sunt așteptați în Sala Cercului Militar, de pe Bulevardul Decebal nr.19, la o seară de muzică simfonică „fabricată” în Rusia și cântată de Orchestra Filarmonicii Arad alături de trei artiști aflați la început de carieră: dirijorul Marcell Dénes-Worowski, violonistul Bogdan Alexandru Costache și violoncelistul Petrus Bölöni Aron.
Programul
O primă parte cu partituri concertante de Piotr Ilici Ceaikovski, ópusuri realizate aproape simultan, în 1877, debutează cu Valsul Scherzo op.34 pentru vioară, o lucrare alertă şi în acelaşi timp elegantă, similară valsurilor din partiturile de balet, în care se plasează pe primul loc iscusinţa şi virtuozitatea. Este doar o scurtă şi strălucitoare introducere în fantastica lume a genialului compozitor rus, un tablou grandios şi cosmopolit al secolului al XIX-lea, la fel de perfect oglindit şi în şarmantele Variaţiuni rococo pentru violoncel şi orchestră op.33, ale căror structuri desimetrizate, inspirate din ornamentica şi opulenţele barocului târziu, estompează celelalte coordonate ale limbajului sonor.
Iar cea mai populară lucrare a lui Nikolai Rîmski Korsakov, Şeherezada,suita simfonică inspirată din diferite episoade ale povestirilor celor 1001 de nopţi, este punctul de culminaţie şi partitura vedetă a serii, o sărbătoare a culorilor şi a efectelor instrumentale strălucitoare, care revine în programele simfonice doar în momente de formă maximă a ansamblului şi a vocilor lui conducătoare. Adevărat tratat de orchestraţie, Şeherezada este o piatră de hotar în istoria muzicii descriptive, un triumf al imaginaţiei asupra experienţei, care îmbracă în sunete şi timbre primul mare „foileton” din istoria omenirii. Efectele de caleidoscop ale partiturii se datorează pasajelor de virtuozitate şi solourilor conferite instrumentelor principale ale orchestrei, iar voceaŞeherezadei se face auzită prin cântul viorii, cel care ţese şi îmbină imaginile fantastice ale basmului oriental.
Marcell Dénes-Worowski
Absolvent al cursurilor Şcolii elementare de muzică „Farkas Ferenc şi ale Conservatorului de muzică „St. Stefan din Budapesta, unde a avut parte şi de primele îndrumări în domeniul dirijatului, compoziției și teoriei muzicii, ingineriei de sunet, contrabasului, pianului și instrucției vocale, dar și al chitarei clasice. Din anul 2007 urmează anual cursuri de măiestrie la Budapesta și Viena, concertând în ultimii ani atât în Viena și Budapesta, cât și la Filarmonica din Gdansk.
Petrus Bölöni Aron
Născut la Oradea, începe să studieze violoncelul la șapte ani, la 11 începându-și studiile la Conservatorul „Bela Bartok” din Budapesta. În 2010 începe să studieze la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, pe care a absolvit-o la clasa profesorului Déry György. Din luna August 2015 este membru al Operei Naţionale Ungare, în cadrul proiectului „Academia Operei”
Bogdan Alexandru Costache
A început să cânte la vârsta de patru ani, iar la șapte ani și-a făcut debutul ca solist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. La 15 ani pleacă din Brașov spre capitala țării, unde studiază cu profesorul Valeriu Rogacev, iar mai târziu, între 2009-2011 este concert-maestru al Orchestrei Internaționale de Tineret CEI Youth Orchestra din Italia. În 2012 câștigă o bursă la Royal Academy of Music din Londra, în prezent fiind concert-maestru al Filarmonicii Internaționale „World Peace Philharmonic” din Hamburg și al celebrei „Philharmonie der Nationen”, condusă de Justus Frantz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!