ARAD. Concertul de joi de la Palatul Cultural se anulează. Pentru a doua săptămână consecutiv, melomanii arădeni nu au parte de seara de muzică clasică oferită de Filarmonica arădeană. Pentru că orchestra este încă în grevă. Pentru că nu au ajuns la nici un acord cu conducerea instituției de cultură și pentru că încă se poartă discuții și negocieri pe contractul colectiv de muncă. Și nu doar contractul colectiv de muncă pare a fi călcâiul lui Ahile în povestea de război a Filarmonicii arădene ci și directorul, Alin Văcean, cu care, spun sindicaliștii, este aproape imposibil de discutat.
Melomanii așteaptă muzica
În conflictul între sindicaliști și patronat pierd cel mai mult melomanii arădeni, care făceau săli pline la concertele de joi. Ei sunt cei de la care își cer scuze sindicaliștii și la a căror înțelegere fac apel membrii orchestrei. Un public tăcut în acest război, un public discret și elegant, care așteaptă ca cele două tabere să facă pactul aducător de muzică.
Concertul de joi și uneori cel de duminică fac parte din viața orașului care se vrea capitală culturală europeană, din viața acelor arădeni care au ales să plătească abonamente pentru a fi siguri că au un loc rezervat în sala de concert. Unde acum nu cântă nimeni.
Tăcerea, negociată
Legea tăcerii a fost impusă, însă, şi la capitolul negocieri între sindicalişti şi conducerea Filarmonicii. S-au înţeles, se pare, să nu se mai bălăcărească în public (până când?), la cererea Primăriei şi a doi membri ai comisiei de cultură, Cătălin Lazurcă şi Ionel Ciupe, care şi-au plecat urechile la poveştile tuturor în aceste zile. Se spune că au mai rămas doar trei puncte conflictuale de rezolvat, înaintea şedinţei de ieri a comisiei de cultură (la care nu au mai fost invitaţi sindicaliştii şi nici conducerea instituţiei de cultură, deşi aşa s-a cerut la ultima şedinţă CLM).
Se mai spune că astăzi se va ieşi în public şi se va spune unde s-a ajuns în acest conflict plin ochi, în aceste zile, de negocieri. Un lucru e sigur: ieri a avut loc încă o rundă de negocieri pentru semnarea contractului colectiv de muncă (motivul legal al grevei generale), iar astăzi va mai avea loc una.
Muzica, doar pe scenă
În cele din urmă, s-ar putea ca semnăturile să fie puse pe contractul cu pricina, dar va fi, pe mai departe greu, credem noi, să fie pus lacăt pe vocea sindicatului şi, desigur, pe cea a managerului de la Filarmonică. Cât despre muzică…., locul ei e, în acest caz, doar pe scenă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!