Subiectul este unul fierbinte iar propunerea de acum a Primăriei s-ar putea modifica radical în cel mai scurt timp. Totul depinde de hotărârea de Guvern care vorbeşte de majorarea taxelor locale cu peste 16%. O hotărâre care nu a fost publicată în Monitorul Oficial dar de care depinde modul în care vor arăta buzunarele arădenilor în anul care vine.
Pentru că, dacă Guvernul va decide să scoată la lumină, adică să transforme în decizie oficială şi aplicabilă, hotărârea care vorbeşte de scumpirea taxelor şi impozitelor locale cu 16%, atunci şi Primăria Arad va scoate de la sertar o hotărâre de majorare a dărilor, după modelul guvernamental, pe care a elaborat-o se spune în paralel cu cea care se află pe masa aleşilor.
Mai e ceva timp, se pare, până când lucrurile se vor lămuri cu adevărat în ceea ce priveşte creşterea sau nu a taxelor locale, în condiţiile în care Puterea de la nivel central vorbeşte de faptul că decizia va fi oricum doar locală (a primarilor), iar Puterea de la nivel local de obligativitarea alinierii la deciziile guvernamentale, impuse prin hotărâre.
Până la publicarea mult discutatei hotărâri, aleşii sunt chemaţi să voteze taxe şi impozite locale similare cu cele din acest an şi cu cele din 2011.Cu mici modificări.
Singurele modificări pe care le propune Primăria în problema taxării faţă de acest an fac referire la taxele de ocupare a domeniului public, a celor de eliberare a certificatelor de producător şi a impozitelor pentru mijloacele de transport mari. În rest, „impozitele şi taxele locale stabilite în sumă fixă sau cotă procentuală, bonificaţia, facilităţile, zonarea intravilanului municipiului, precum şi celelalte prevederi stabilite prin HCLM Arad nr. 301/07.12.2011 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012 cu modificările şi completările ulterioare se aplică şi în anul 2013”.
Cu unele completări, se spune chiar din primul articol. La impozitele pe mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, unde sumele au fost uitate din proiect, însă. Dar şi la taxa pentru eliberarea certificatelor de producător, taxa pentru ocuparea domeniului public, cea pentru depozitarea de materiale de construcţii, schele şi organizări de şantier şi cea pentru terasele amplasate pe domeniul public, unde sunt propuse unele creşteri.
Primăria propune pentru 2013 şi o taxă: pentru deţinerea sau utilizarea echipamentelor şi utilajelor destinate obţinerii de venituri care folosesc infrastructura publică locală (50 lei/an/echipament sau utilaj).
Citiți principiile noastre de moderare aici!