Comasare, fuziune, lipire, unificare, indiferent de termenul folosit ideea e una singură: şcolile generale să se unească cu liceele. Copiii vor avea posibilitatea să urmeze cursurile aceleaşi instituţii de învăţământ din clasa I până în clasa a XII-a. Deocamdată nu au fost stabilite criterii pe baza cărora se vor forma „cuplurilor şcolare”, a rămas la latitudinea liceelor să facă oferte şcolilor generale sau ca acestea să vină cu propuneri, fără (încă) obligaţia de a fi acceptate. Ideea a venit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, comasarea instituţiilor de învăţământ fiind una din măsurile propuse, la nivel de minister, pentru reducerile din sistem şi pentru mult anunţată reformă a învăţământului. Care vor fi pierderile şi care vor fi câştigurile părţilor am încercat să aflăm stând de vorbă cu directorii şcolilor. În unele cazuri au fost făcute sugestii din partea IŞJ, în altele perechile s-au găsit reciproc. Şi cum lucrurile încă nu sunt obligatorii, multe şcoli au declarat că preferă celibatul, cu precădere cele care şi-au creat deja o faimă în oraş sau cele pentru care o eventuală unificare cu altă şcoală nu înseamnă decît o sporire a problemelor administrative.
Din declaraţiile directorilor reiese un posibil avantaj al liceelor, asta dacă s-ar aplica preconizată trecere a clasei a IX la gimnaziu. Ar putea apărea probleme serioase la constituirea normelor didactice ale profesorilor de liceu iar combinaţia cu o şcoală generală ar rezolva problema, plus că în acest fel şi-ar forma propria pepinieră de viitori liceeni. Şcolile generale nu sunt însă la fel de încântate, aici probabil s-ar pierde posturi, cel puţin unul de director adjunct (există varianta ca directorul plin al generalei să devină un adjunct al liceului, un coordonator al activităţii acesteia) şi ar mai putea fi reduse posturi ale personalului nedidactic şi administrativ. Pe de altă parte sunt şcoli generale care au deja un brand în oraş la care nu vor să renunţe, care nu au nevoie de tutela unui liceu.
Preferă încă celibatul
Dintre liceele contactate sunt câteva care şi-au exprimat opţiunea pentru a rămâne pe cont propriu:Gr. Şc. FranciscNeuman, Gr.Şc. „Aurel Vlaicu”, Gr. Şc. de Industrie Alimentară, fiecare dorind să-şi păstreze independenţa. Gr. Şc. Forestier s-a arătat disponibil, în special datorită spaţiului generos de care beneficiază, dar deocamdată nu a stabilit nici un contact. Cum era de aşteptat Colegiile Naţionale atât „Moise Nicoară” cât şi „Ghiba Birta” nici nu-şi pun problema fuzionării, deşi „Ghiba Birta” a stabilit o convenţie verbală cu Generală 1, care ar putea fi luată în calcul la rigoare,
Posibile perechi
E greu de spus acum dacă înţelegerile dintre unii directori se vor finaliza şi cu o comasare dar au început primele negocieri între Şc. gen. Nr.6 cu Colegiul Tehnic de Construcţii, Liceul „Vasile Goldiş” cu Şc. Gen. nr.4. Discuţii, fără însă ca şcoala generală să şi accepte au fost între Generală5 şi Grup Şcolar „Iuliu Maniu”. Singurele certitudini par a fi fuziunea dintre Liceul German şi Şc. gen. Nr 20, convenabilă ambelor părţi, Şc. Gen. „Fraţii Neuman” care devine structură a Şc. gen. „Aurel Vlaicu” şi cea dintre Liceul Sportiv şi Şc. Gen. „Avram Iancu”. Aceasta din urmă însă întâmpină proteste din partea profesorilor şi părinţilor de la şcoala generală, prezenţi ieri la sediul IŞJ, pentru a-şi spune părerea.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!