JA. Domnule doctor, ce v-a determinat să reveniţi în România?
Victor Valea. Este o întrebare pe care mi-o pun foarte mulţi dintre prietenii, colegii, pacienţii mei, iar răspunsul este foarte limpede: după 30 de ani în care am fost ”bursier” şi am adunat din lume tot ceea ce mă interesa în materie de profesie (pentru că la mine pot să afirm cu mândrie – profesia este şi pasiune şi hobby), m-am apropiat încet-încet de vârsta pensionării şi nu pot să mă retrag fără să împărtăşesc ceea ce ştiu, ceea ce mi-a făcut o deosebită plăcere şi m-a atras în permanenţă. A venit vremea de a da şi mai departe.
JA. De ce aţi venit cu provocarea – o altfel de clinică de nivel european – tocmai în Arad?
V. Valea. Pentru că sunt arădean şi am dorit să realizăm o unitate model de medicină dentară high-tech aici. Pentru mine, clinică înseamnă să dispunem de posibilităţi tehnice de diagnostic şi tratament a cazurilor ce necesită o reabilitare complexă şi completă a aparatului dento-maxilar.
În acest fel, putem răspunde nevoilor de tratament a cazurilor complicate şi, în egală măsură, solicitărilor colegilor noştri. Ne dorim o cooperare interdisciplinară, bazată pe un plan terapeutic comun. Ne bucurăm să îl avem alături pe fiecare coleg în a realiza schimbul de experienţă de la medic la medic, în folosul pacienţilor noştri.
JA. Sunteţi aparte de ceilalţi şi prin faptul că aţi reuşit să atrageţi fonduri europene pe acest sector.
V. Valea. Iniţial a fost o investiţie majoră, care s-a materializat în recompartimentarea spaţiilor, refacerea instalaţiilor sanitare şi electrice, a finisajelor, dotarea clinicii cu aparatura de bază, la nivel tehnic european. Am accesat fonduri europene pentru a realiza condiţia de practică implantologică la nivel mondial, prin achiziţia aparatelor de radiologie tridimensională şi a realizării lucrărilor protetice pe implanturi în sistem CAD-CAM.
JA. Pare puţin futuristă tehnologia de care vorbiţi şi cu care veniţi la Arad. Puteţi detalia această schimbare de paradigmă în medicina dentară?
V. Valea. Este, de fapt, un reviriment al secolului în relizarea de mare precizie a suprastructurii pe implanturi.
La transferul cunoştinţelor în domeniul implantologiei dentare actuale, este obligatoriu astăzi să investigăm oferta osoasă prin examen radiologic tridimensional, care permite medicului să aleagă soluţia optimă, iar pe pacient îl fereşte de eşecuri sau complicaţii. În continuare, lucrarea protetică, realizată prin sistemul CAD-CAM, este de maximă precizie, precum în mecanica fină. Într-un cuvânt, bonturile de titan frezate paralel, scanate, informaţia viruală prelucrată în computer şi apoi transmisă maşinii de frezat, asigură precizia unei lucrări pasive (fără tracţiuni disortodontice).
JA. Aţi revenit în Arad după 30 de ani de profesie în occident, participând la cursuri, seminarii şi congrese, care v-au ridicat pe o treaptă profesională de vârf. Vă provoc un pic. Medicii de aici nu iau parte la astfel de evenimente, sau nu într-o asemenea măsură. Poate nu suntem chiar atât de deschişi şi la zi cu tehnologia. Nu v-a şocat ce aţi văzut de când sunteţi aici? Nu v-a şocat „opera” altor medici?
V. Valea. Sigur că această posibilitate, de a participa la cursuri profesionale în diferite ţări, şi-a pus amprenta asupra nivelului personal de cunoştinţe. Toate aceste participări sunt însă eforturi pe care le face fiecare medic, indiferent de specialitatea lui, pe tot parcursul vieţii. Medicina este tributară progresului tehnic şi cercetării ştiinţifice. A trebuit, pentru acest deziderat, să-mi părăsesc practica privată, unde-mi câştigam existenţa, şi să fac investiţii financiare şi de timp pentru o permanentă perfecţionare. Aceasta este singura cale prin care, mai ales în profesia noastră, se poate trece la alt nivel de practică profesională. În limba germană există o zicală, tocmai pentru a ilustra ceea ce am susţinut: “Von nichts kommt nichts” (Din nimic nu se naşte nimic).
JA. Nu mi-aţi răspuns totuşi la provocare.
V. Valea. Sigur, am avut ocazia să văd foarte multe lucruri bune, dar sunt dezamăgit să constat că, după 20 de ani de posibilităţi noi, de deschidere, avem încă medici care practică o medicină dentară care se apropie de malpraxis. Îmi pare foarte rău să spun treaba aceasta. Rezultatele mai puţin convingătoare se datorează unor informări superficiale, multe dintre tehnici fiind depăşite sau practica unor manopere insuficient cunoscute sau elaborate.
JA. Sunteţi specialist implantolog, o ramură a medicinei dentare în plină expansiune. Cât de sigură este implantologia?
V. Valea. Specialitatea în implantologie, în cazul meu, derivă din chirurgia oro-maxilo-facială, în care am o vechime de peste 30 de ani.
Implantologia m-a atras încă din anii studenţiei şi pot afirma că am traversat etapele evoluţiei contemporane a acestei specialităţi. Specialitatea de implantologie a fost recunoscută de forurile medicale internaţionale abia după ce statisticile au demonstrat un indice de succes de 97-98%. Acele câteva procente de eşec sunt rezultatul unei erori de diagnostic, de aplicare a implantului sau a unei suprastructuri nereuşite.
JA. Ce i-aţi sfătui pe medicii stomatologi tineri?
V. Valea. Să fie conduşi de pasiune profesională şi să investească timp şi parte din câştigul lor în cursuri de perfecţionare şi specializare.
În primul rând să nu facă experienţe, ci să acumuleze şi să pună peste ceea ce au învăţat până acum elemente noi, care nu se învaţă dintr-o casetă video, ci printr-un proces continuu de pregătire, unde un rol important îl joacă pasiunea şi nu câştigul material.
JA. Suntem o ţară cu probleme majore în domeniul stomatologic, mai ales când vine vorba de pacienţi. De ce credeţi că stăm atât de prost la acest capitol?
V. Valea. Cred că aici trebuie luaţi în calcul factori economici şi factori educaţionali, care se împletesc unul cu celălalt. Din punct de vedere educaţional, sigur că sunt multe de spus, dar ar trebui să existe cel puţin ce exista pe timpul comunismului: acel serviciu de educaţie sanitară care să investească timp şi bani în a populariza tot ceea ce înseamnă profilaxie şi elemente de igienă. Această acţiune ar fi de maximă importanţă pentru viitorul copiilor noştri.
La capitolul economic, cred că o mare deficienţă constă în absenţa asigurărilor medicale private, care ar da posibilitatea pacienţilor să acopere costurile ridicate ale tratamentelor dentare. Costurile sunt generate, în special, de produsele şi materialele pe care le folosim şi care, în proporţie de 95%, sunt importate. Un alt factor important este modul în care oamenii îşi aşează priorităţile: întâi casa, maşina, mâncarea, concediul şi, în ultimă instanţă, sănătatea lor. Fiecare om trebuie să realizeze că o dentiţie corespunzătoare asigură o masticaţie corectă menajând tractul digestiv, iar un zâmbet agreabil constituie un punct în plus la câştigarea unui loc de muncă: “american proffesional smile”.
Împotriva afecţiunilor
“Aş dori să menţionez o iniţiativă personală, aplicată pentru prima dată în clinica noastră “Vivasdent”: am instituit seturi personale de freze diamantate, pe care pacienţii le au în posesie personală şi cu care se prezintă la următoarele tratamente dentare. Această măsură este gândită ca profilaxie a transmiterii unor afecţiuni, precum hepatita, HIV, etc. Această iniţiativă ar putea deveni cu caracter generalizat la toate cabinetele dentare, ieşind din incidenţa suspiciunii că noi am fi un vector al acestor afecţiuni”, a declarat Victor Valea.
Trecutul lui Victor Valea
Înainte de a-şi deschide clinica din Arad, doctorul în implantologie dentară Victor Valea a făcut un tur de forţă prin medicina stomatologică românească, europeană şi nu numai. A fost medic specialist în stomatologie dentară la Policlinica de Adulţi nr. 1 Arad, medic secundar Chirurgie oro-maxilo-facială la Clinica universitară de chirurgie oro-maxilo-facială Bucureşti, apoi la Clinica universitară de chirurgie oro-maxilo-facială din Timişoara, medic -şef la compartimentul Chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Judeţean Arad, medic stomatolog la Policlinica Egged din Haifa (Israel), medic chirurg oro-maxilo-facial la Spitalul Rambam, Haifa, manager medical la cabinetul de stomatologie Jaffe Nof din Haifa, medic asistent la Chirurgie oro-maxilo-facială la Clinica de chirurgie orală din Bismark (Germania) etc.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!