Numărul aradenilor – incluzând aici atât populaţia cât şi societăţile – care nu reuşesc să-şi plătească la timp ratele la credite creşte de la o lună la alta. În judetul Arad, ponderea restanţelor in totalul împrumuturilor depăşeşte pragul de 7%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Sumele restante la creditele acordate de bănci în judeţul nostru ajungeau la sfârşitul lunii martie la peste 222 milioane de lei (peste 50 de milioane de euro), reprezentand 7,6% din totalul creditelor acordate (2922,9 milioane lei, totalul creditelor în lei şi valută).
Procentul situează Aradul pe locul trei în topul judeţelor cu cea mai mare rată a restantelor la credite, după Bistriţa şi Suceava. Dacă facem o comparaţie cu martie 2009, restanţele actuale – atât la creditele în lei cât şi la creditele în valută – s-au dublat! Ponderea mare a restanţelor din Arad ar putea fi explicată prin faptul că mulţi arăden au ajuns lunile trecute în şomaj, astfel că acum oamenii au dificultăţi cu rambursarea creditelor. La polul opus, în topul celor mai bun-platnici, sunt judeţele Gorj, Satu Mare, Prahova, unde restanţele se situează între 3,1% si 3,75%. În ceea ce priveşte disponibilităţile şi depozitele arădenilor la bănci, în luna martie, acestea sunt în uşoară creştere faţă de februarie, atât la lei, cât şi la valută.
Competenţa directorului ORC
Fiindcă profesia de registrator comercial nu a fost încă reglementată, competenţa de soluţionare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului îi revine tot directorului ORC, pentru încă patru luni. De asemenea, competenţa de numire a lichidatorului aparţine directorului oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, care dispune şi cu privire la plata onorariului lichidatorului, în cuantum fix de 1.000 lei.
Au mai dispărut 263 de firme
Ultimele date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că, la nivelul judeţului Arad, 179 de firme şi-au suspendat activitatea în luna aprilie. Alte 82 de firme din judeţ au decis radierea voluntară iar 2 au intrat în dizolvare voluntară luna precedentă. La 30 aprilie 2010, numărul total al comercianţilor arădeni activi din punct de vedere juridic era de 21.167. În ceea ce priveşte înmatriculările de firme efectuate luna trecută, numărul acestora a fost 222. De la începutul anului, 867 de firme au fost înmatriculate la ORC Arad, cu apropae 150 mai puţine faţă de perioada ianuarie – aprilie 2009.
JA – G.K.
Citiți principiile noastre de moderare aici!