Ceea ce era de anticipat, în situaţia dată, se produce deja. Peste 30 de arădeni care au lucrat în cadrul Căilor FerateRomâne (CFR) au înaintat procese împotriva MinisteruluiTransporturilor (MT), instituţie care a decis disponibilizarea lor. Florin Matei, vicepreşedinte al Uniunii Sindicatelor Mişcare Comercial Arad, anunţa, în urmă cu o lună de zile, că oricare ceferist care crede că ar fi fost disponibilizat ilegal poate apela la serviciile unui jurist din cadrul sindicatului.
Oferta a fost de nerefuzat iar oamenii nu s-au lăsat aşteptaţi şi, până în prezent, peste 30 de persoane doresc să dea în judecată Ministerul Transporturilor pentru decizia de disponibilizare. „Juristul nostru le-a oferit consultanţă juridică tuturor celor care vor să ia atitudine împotriva ministerului. Mai mult, oamenii au fost sfătuiţi şi chiar li s-au întocmit actele necesare demarării acţiunii de judecată”, a declarat Florin Matei.
Şanse de reangajare
Încă de la începutul procesului de disponibilizare din cadrul CFR s-a adus în discuţie faptul că demiterile de personal ar fi fost dictate de alte interese, mai degrabă politice (că s-a mers pe pile) şi nu de criteriile stabilite în planul naţional de disponibilizare. S-au vehiculat chiar dări şi luări de mită de către persoane care ar fi putut interveni în favoarea unor muncitori pentru ca aceştia să rămână încadraţi în CFR.
La reangajare?
Dacă cei 30 de arădeni care au deschis procese pot demonstra Justiţiei că au fost concediaţi fără a fi respectate criteriile din planul naţional, există o mare posibilitate ca CFR să fie obligat să îi reangajeze. Ceferiştii s-au plâns, încă de la începutul disponibilizărilor, că tocmai în perioada în care erau puşi pe liber, CFR făcea angajări pe postruile lor!
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!