Problemele pentru familia Colțeu abia încep, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că actele în baza cărora a intrat în posesia unei averi uriașe sunt false. Dincolo de urmările penale ale acestei sentințe, cei care sunt încă proprietari în acte ai Nadășului s-au ales cu mai multe procese pe cap. Toate deschise pentru revizuirea sentințelor prin care au fost împroprietăriți cu păduri, terenuri și clădiri, inclusiv conacul de pe strada Cloșca, din Arad, care a găzduit ani de zile Direcția Agricolă.
Dosarele de la Ineu
În ultimele zile, câteva procese au fost deschise la Judecătoria Ineu. Direcția Silvică Arad și Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor Tauț au cerut instanței să revizuiască sentința din 2006 prin care Mihai Alexandru Colțeu și Viorica Colțeu au fost împroprietăriți. Aceeași instanță care i-a făcut bogați va judeca acum cererile prin care statul vrea să redevină proprietar al pădurilor și pășunilor. Instanța a stabilit deja termene în aceste procese, respectiv 13 iulie și 18 august.
„Prin aceste acțiuni în instanță dorim repunerea în situația anterioară anului 2006, când Judecătoria Ineu a decis reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea familiei Colțeu”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.
Conform sursei citate, pădurile din Nadăș nu mai sunt de câțiva ani în gestiunea Ocolului Silvic Privat Nadăș, intrând sub paza Ocolului Silvic Beliu după ce procurorii DNA au început ancheta ce viza felul în care s-au îmbogățit soții Colțeu.
Conacul de pe Cloșca
Arădeanul Adrian Boțco Vineșiu s-a luptat ani de zile în instanțe cu familia Colțeu. Asta pentru că ambele părți au revendicat imobilul de pe strada Cloșca, din Arad, în care a funcționat până în 2008 Direcția Agricolă. Înainte să fie revendicată, clădirea era în proprietatea satului, respectiv a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Adrian Boțco Vineșiu a încercat să redobândească imobilul din calitatea de moștenitor și a obținut o intabulare provizorie în baza unei decizii a Curții de Apel Timișoara, în anul 2008, însă în paralel se judeca și cererea soților Colțeu, cei care au câștigat, în 2013, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În urmă cu câteva zile, Adrian Boțco Vineșiu a deschis două acțiuni, una la Tribunalul Arad și alta la Curtea de Apel Timișoara, urmărind să obțină clădirea.
„Au trecut prea mulți ani în care toți cei păgubiți s-au luptat să se afle adevărul. Eu de 15 ani lupt pentru a intra în posesia acestei clădiri la care am dreptul în baza unui certificat de moștenitor”, ne-a declarat Adrian Boțco Vineșiu.
Lupta pentru o ruină
Fostul sediul al Direcției Agricole Arad este în stare avansată de degradare, fiind practic o ruină. Casa boierească fusese construită în urmă cu aproximativ un secol, iar familia care a deținut-o a emigrat în Israel și a vândut-o în 1943, ulterior fiind naționalizată. Un expert imobiliar din Arad declara, anul trecut, pentru Jurnal Arădean și Aradon, că imobilul valorează între 800.000 și 1.000.000 de euro.
Prejudiciu: 21 milioane euro
La începutul lunii iunie, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis definitiv să respingă contestațiile formulate de soții Colțeu după ce magistrații Curții de Apel Timișoara au desființat certificatul de moștenitor la solicitarea procurorilor DNA. În 2014, în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării a 8.762 de hectare de păduri și terenuri din Nadăș au stat o serie de documente falsificate. Ulterior, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic al familiei Colţeu, precizând că cercetările privesc un prejudiciu estimat la 21 de milioane de euro.
Sentința care a eliberat Nadășul
În decembrie 2016, Curtea de Apel Timișoara emitea soluția care i-a bulversat pe pretinșii moștenitori: ”(Instanța – n.r.) dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: –Certificat de calitate de moştenitor nr. 5/31.01.2003 eliberat de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad; –Încheiere finală nr. 5/31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003; –Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 6/2003; –Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7/2003; –Declaraţia numitului Hotăran Tiberiu autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad, prin încheierea nr. 214/31.01.2003; –Declaraţia de martor, completată olograf, dată în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003 la data de 31.01.2003 de numitul Hotăran Tiberiu în faţa notarului Vlai Adrian. Respinge cererea privind desfiinţarea declaraţiei numitului Crişan Stelian autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad prin încheierea nr. 215/31.01.2003”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!