Hotărârea de desfiinţare a ciclului gimanzial al şcolii din Nadăş a rămas bătută în cuie. Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean a reanalizat situaţie dar nu şi-a schimbat decizia. Şcoala din Nadăş se va desfiinţa. Motivul principal invocat:lipsa banilor. Primăria din Tauţ nu dispune de sumele necesare pentru asigurarea fondului de salarii în cazul în care rămân ambele şcoli. Trebuie reamintit că banii respectivi nu sunt din fondurile comunităţii locale ci din bugetul Ministerului Învăţământului iar primăriile doar transferă aceşti bani în conturile de salarii ale profesorilor. Suma alocată este dată de costurile per elev, acolo unde sunt elevi puţini şi banii care vor fi alocaţi sunt mai puţini. Primăria nu are posibilitatea legală de a transfera bani din altă parte spre fondul de salarii.
În cele două şcoli (Tauţ şi Nadăş) sunt circa 35 de elevi în fiecare la ciclul gimnazial, singura variantă ca banii să ajungă ar fi, în opinia autorităţilor, comasarea lor, care a dus şi la pierderea a 4 posturi şi jumătate din cadrul personalului. Pe lângă acest criteriu, Inspectoratul Şcolar a considerat că actul educaţional este mai calitativ în şcoala din centrul de comună:„Infrastructura Şcolii Generale Tauţ este mult superioară celei de la Nadăş, iar condiţiile educaţionale oferite în centrul de comună sunt, de asemenea, mai bune decât la Nadăş ” se arată în comunicatul IŞJ.
Părinţii nu vor să renunţe
Pentru părinţii din Nadăş vestea le-a umplut sufletele de amărăciune dar au declarat că vor continua să protesteze până ce şcoala lor va fi reînfiinţată. „Nu-i vom trimite la şcoală pînă ce nu vor putea să o facă aici, în satul lor” a declarat mama unor elevi. Mai mult ei spun că vor bloca şi desfăşurarea Raliului Aradului, dacă va fi cazul. Matematica costurilor per elev nu o pot înţelege mai ales că statul trebuie să şi plătească transportul celor 38 de elevi, zi de zi, 10 km, iar închirierea autobuzului costă 30 de milioane. Nedumerire firească mai ales că s-ar putea ca suma salariilor profesorilor care ar trebui plătiţi în plus, mai ales acum că sunt şi diminuate, să fie mai mică decât suma cheltuită cu transportul. „Dacă banii de salarii nu ajung, s-ar putea solicita rectificări bugetare, dacă se găsesc bani pentru tot felul de spectacole şi manifestări publice, de ce nu se găsesc şi pentru şcoală.Nu este oare mult mai importantă pentru o comunitate” spune cu supărare consilierul local, Nicolae Rad.
Din nou şedinţă
Astăzi părinţii au fost convocaţi la o şedinţă cu reprezentanţi ai IŞJ, primar şi cadrele didactice din cele două şcoli care au fost solicitate să spună dacă vor să lucreze cu riscul de a rămâne fără salarii.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!