„Un proces fără sfârşit” ar putea fi titlul unui film care să descrie retrocedarea extravilanului satului Nadăş cu toate acţiunile de judecată deschise ulterior. În data de 30 septembrie, judecătorii de la Judecătoria Făgăraş trebuiau să judece contestaţia înaintată de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Arad, care aparţine de Prefectura Arad, faţă de sentinţa prin care Judecătoria Ineu a împroprietărit o singură familie, respectiv familia Colţeu, cu peste 8.700 hectare de păşune, pădure şi teren arabil. Procesul a început încă din luna ianuarie a anului trecut, dar de atunci nu s-a prea întâmplat mare lucru. Începând cu luna martie a anului 2014 procesul a fost amânat şi reamânat, deoarece dosarul retrocedării a fost ridicat de DNA Timişoara, care efectuează cercetări faţă de modul în care familia Colţeu a fost împroprietărită cu o avere. Începând de atunci, contestaţia a fost amânată şi reamânată, instanţa anunţând că încă aşteaptă soluţionarea dosarulului la DNA.
După cum am anunţat deja, miercuri, 30 septembrie, a avut loc un nou termen. Şi de această dată judecătorii din Făgăraş au amânat cauza. Şi pentru a nu pune părţile pe drumuri fără niciun rost, următorul termen a fost stabilit pentru data de 24 februarie 2016, la doi ani de la descinderea procurorilor DNA la Nadăş. De atunci, însă, nu prea au mai apărut noutăţi referitoare la anchetă. Magistraţii din Făgăraş speră ca, până la acea dată, procurorii de la Anticorupţie să finalizeze ancheta şi să trimită dosarul la instanţa din judeţul Braşov.
Proces strămutat
Iniţial, contestaţia Prefecturii a fost înregistrată la Judecătoria Ineu, instanţa care a emis sentinţa de retrocedare a Nadăşului. Însă reprezentanţii Prefecturii au solicitat strămutarea procesului pentru a nu exista influenţe în actul de justiţie. Aşa a ajuns dosarul la Judecătoria Făgăraş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!