ARAD. A trecut aproape jumătate de an de când dosarul Nadăşului a ajuns pe mâinile judecătorilor de la Judecătoria Făgăraş şi va mai trece încă multă vreme până când dosarul va intra, efectiv, în judecată. Din momentul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a descins la Ocolul Silvic Privat Nadăş şi la locuinţele familiei Colţeu, căutând dovezi care să indice o retrocedare abuzivă a celor 8.742 de hectare de teren, cererea de revizuire a sentinţei din 2006, sentinţă ce a împroprietărit familia Colţeu cu o avere colosală şi care a ajuns la Făgăraş, este amânată de la un termen la altul.
Prima amânare a avut loc în luna ianuarie, când a fost dat un nou termen pentru a fi comunicată către toate părţile interesate cererea de revizuire. După aceea, din luna februarie, toate amânările au fost stabilite din cauza descinderilor DNA. Prima amânare a fost pe o perioadă de o lună de zile, însă, în luna martie, magistraţii braşoveni şi-au dat seama că ancheta procurorilor va fi de lungă durată. Aşa că au amânat procesul până în luna mai. Însă procesul nu s-a putut desfăşura. Dosarul pe baza căruia a fost emisă cererea de revizuire se află la procurorii DNA care suspectează faptul că Nadăşul a fost retrocedat în baza unor acte de corupţie, cu ajutorul documentelor false şi a unor semnături nereale.
În septembrie
De această dată, magistraţii de la Judecătoria Făgăraş au decis să se amâne cauza pentru o perioadă de nici mai mult, nici mai puţin decât… 5 luni de zile. „Amână cauza. Termen acordat pentru ca Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara să restituie dosarul nr.457/2006 al Judecătoriei Ineu”, se arată în soluţia pe scurt a Judecătoriei Făgăraş. Dacă, până la momentul respectiv, ancheta DNA va fi finalizată, cererea de revizuire a sentinţei din 2006, emisă de Judecătoria Ineu, se va judeca în data de 24 septembrie. Magistraţii au stabilit acest termen pentru că cercetările DNA se desfăşoară destul de greu. Anchetatorii au ridicat de la proprietăţile familiei Colţeu nu mai puţin de 10 (zece) cutii şi saci cu documente! Iar, potrivit surselor noastre, fiecare foaie de hârtie din cele ridicate de DNA va fi analizată şi autentificată ca fiind reală sau… inventată.
Prejudiciu uriaş
Ancheta celor de la DNA vizează retrocedarea terenurilor agricole, a păşunilor şi, în specială, a pădurii de la Nadăş către familia Colţeu. În dosar, pe lângă membrii familiei, mai sunt cercetaţi un notar public şi un avocat suspectaţi de abuz în serviciu. Prejudiciul calculat de procurori în această cauză este de peste 22 de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!