ARAD. Procesul în care Prefectura Arad şi sătenii din Nadăş cer anularea sentinţei prin care satul a fost retrocedat familiei Colţeu intră în aşteptare, a decis Judecătoria Braşov, instanţa care judecă, în prezent, procesul respectiv. Instanţa a decis, anul trecut, să respingă cererea nădăşenilor de revizuire a sentinţei din 2006, emisă de Judecătoria Ineu, prin care familia Colţeu a primit peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren arabil. Ulterior, procesul s-a mutat la Tribunalul Braşov, instanţa superioară. Magistraţii de aici au decis că dosarul nu a fost judecat corect de către Judecătoria Braşov şi l-au trimis la rejudecare. Practic, Tribunalul i-a obligat pe magistraţii Judecătoriei să ia în considerare o serie de probe care, în primă fază, au fost ignorate. Începând cu luna aprilie a anului trecut, procesul a fost reluat şi, până în prezent, s-au derulat nu mai puţin de opt termene. Totul, fără ca Judecătoria Braşov să emită vreo sentinţă. Mai mult decât atât, la ultimul termen, care a avut loc la finalul lunii aprilie, magistraţii de sub Tâmpa au decis să suspende procesul în totalitate. Motivul? Aşteptarea unei sentinţe într-un alt proces, de această dată penal, în care membrii familiei Colţeu, dar şi notarul Adrian Vlai, sunt judecaţi pentru o serie de infracţiuni cu caracter penal. Trebuie precizat faptul că decizia de suspendare a procesului de la Braşov a fost luată la solicitarea membrilor familiei Colţeu.
Judecătorii de la Braşov au stabilit astfel:
„Admite cererea de suspendare a judecăţii formulată de intimatele Colţeu Viorica, Colţeu Mihaela Adriana şi Ilieş Simona Maria. Suspendă judecata dosarului civil înregistrat pe rolul Judecătoriei Braşov sub nr. 1265/246/2017* până la rămânerea irevocabilă a soluţiei ce urmează a fi pronunţate în dosarul înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia sub nr. 374/59/2021. Cu drept de recurs, în mod separat, pe durata suspendării cursului judecării procesului, la instanţa ierarhic superioară”.
În oraşul Unirii
Ce se întâmplă, de fapt, la Alba Iulia? Procurorii din cadrul DNA Timişoara i-au trimis în judecată pe fostul notar Adrian Vlai şi pe Viorica Colţeu şi Mihaela Adriana Colţeu, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Dosarul a intrat pe rol în anul 2021, dar inculpaţii au ridicat o serie de excepţii şi contestaţii faţă de rechizitoriu, instanţa care s-a aplecat acestora fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În decembrie 2021, Instanţa Supremă a decis să respingă toate excepţiile ridicate de cei trei inculpaţi, iar dosarul a intrat pe fond, la Curtea de Apel Timişoara. Numai că Vlai şi Colţeii au solicitat strămutarea procesului de la instanţa de pe Bega, motivând faptul că, ţinând cont că atât procurorii, cât şi judecătorii sunt din acelaşi oraş, sentinţele ar putea fi injuste. Solicitarea celor trei inculpaţi a fost aprobată de Instanţa Supremă, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Aici s-au derulat deja zece termene de judecată, la unul dintre ele fiind acceptată solicitarea inculpaţilor Adrian Vlai, Viorica Colţeu şi Mihaela Colţeu de schimbare a încadrării juridice a faptelor comise de cei trei. Aşadar, Vlai este judecat, în continuare, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, dar cu aplicarea unei alte pedepse, în timp ce cele două membre ale familei Colţeu vor fi judecate pentru instigare la abuz în serviciu. Aşadar, posibilele pedepse scad pentru toţi cei trei inculpaţi, odată cu această reîncadrare. Mai departe, instanţa din oraşul Unirii a stabilit că următorul termen de judecată în acest proces va fi în data de 19 mai.
Însă premisele sunt dintre cele mai sumbre, în ceea ce priveşte perioada de timp pe care se va desfăşura acest proces. Chiar dacă magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia vor emite o sentinţă în acest dosar în perioada imediat următoare, respectiv până în vara acestui an, dosarul se va muta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care va emite sentinţa finală. Iar un dosar ajuns la Înalta Curte va petrece o perioadă lungă de timp acolo până când va primi sentinţa. Apoi, de abia după această sentinţă, Judecătoria Braşov va relua judecarea dosarului privind retrocedarea ilegală a terenului Nadăşului către familia Colţeu. Aşadar, cel mai probabil, vorbim de cel puţin un an de aşteptare.
Falsuri grosolane
La momentul trimiterii în judecată a inculpaţilor menţionaţi mai sus, procurorii DNA anunţau faptul că, în perioada 2006-2010, după decesul Ecaterinei Mairovitz, care ar fi fost aşa-zisa moştenitoare a Nadăşului, certificatul de moştenitor emis pe numele femeii le-ar fi permis inculpaților, în calitate de moștenitori: reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 de hectare teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad; restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad. Doar că certificatul a fost întocmit pe baza mai multor date nereale şi informaţii false, regizate de Colţei, cu largul concurs al notarului Adrian Vlai.
Trimite articolul
XACESTE GUNOAIE NUMITE coltei si vlai TREBUIAU SA FIE IN PUSCARIE CU MULT TIMP IN URMA IN FINAL TOT ACOLO VOR AJUNGE .
Dezinformarea e la ea acasă, din neștiință, lipsă de profesionalism sau rea intenție. Situația este prea simplist prezentată și nu e chiar așa.
-
@Eu Serios?! Poftim, sa vedem cum este. Ai onoarea ca sa ne prezinti varianta ta.
-
Dar cum e? haide,lumineaza-ne..!