ARAD. Parlamentarii noştri stau departe de caz, dintr-un motiv sau altul, însă Valer Marian, senator de Satu Mare, continuă demersurile pentru a încerca să ducă la normal, în limita posibilităţilor, situaţia satului Nadăş. După ce a depus o interpelare la Ministerul Justiţiei, interpelare referitoare la legalitatea sentinţelor emise de Judecătoria Ineu şi de Tribunalul Arad, Marian a mai depus două interpelări. De această dată au fost vizate Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii şi cel al Finanţelor.
Cere controale
În interpelarea depusă la Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii senatorul de Satu Mare informează că „după retrocedare, familia Colţeu a efectuat tăieri masive şi nelegale de material lemnos din pădurea inclusă în ocolul silvic privat, care reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa retrocedată, beneficiind de lipsa de reacţie şi chiar de favorizarea reprezentanţilor ITRSV Oradea, semnalând că s-a realizat tăiere totală pe anumite perimetre, precum şi că au fost incendiate alte perimetre.
Potrivit localnicilor, din ocolul silvic al familiei Colţeu a fost transportat material lemnos evaluat la circa 10 mii de euro pe zi, din care cea mai mare parte a fost exportată în Ungaria, iar o parte a fost valorificată în ţară. Deşi localnicii au sesizat aceste tăieri masive şi nelegale, reprezentanţii ITRSV Oradea nu s-au deplasat în zonă pentru a efectua verificările de rigoare şi a lua măsuri de prevenţie sau de sancţionare”.
În acest sens, Valer Marian a cerut ministrului să trimită corpul de control pentru o verificare temeinică a activităţii ITRSV Oradea. Şi asta pentru că, pe lângă problemele din Nadăş, au fost semnalate tăieri ilegale şi în Tarna Mare, Certeze, Bixad, Târşolţ şi Cămârzana din judeţul Satu Mare, ocoale aflate, de asemenea, sub controlul bihorenilor.
Şi pe finanţe
O alte interpelare a senatorului se referă la modul în care a fost întabulată suprafaţa uriaşă, de peste 8.700 de hectare de teren, şi la sumele plătite drept impozit anual de familia Colţeu pentru averea deţinută. Valer Marian s-a adresat Ministerului Finanţelor Publice şi, într-o scurtă precizare, a prezentat cazul satului retrocedat: „soţii Colţeu Viorica şi Alexandru au întabulat suprafaţa de 8.762 hectare în cursul anului 2009, plătind o taxă de timbru de 12,6 lei, în condiţiile în care alţi proprietari de terenuri din Nadăş au achitat, cu ocazia întabulării terenurilor lor, o taxă de timbru de 1.000 de lei pe hectar. Rezultă, în consecinţă, că soţii Colţeu ar fi trebuit să achite o taxă totală de timbru de 8.762.000 de lei (aproape 2 milioane de euro)”. Totodată, Marian a făcut referire şi la faptul că, de la întabularea terenului şi până în prezent, familia moştenitoare nu a plătit niciun leu impozit pentru terenurile deţinute. Drept urmare, senatorul solicită ministerului să verifice cum a fost posibilă întabularea celor 8.700 de hectare de teren cu suma de 12,6 lei şi motivul pentru care nu se percepe impozit pe teren. Totodată, Marian doreşte recuperarea prejudiciului şi sacţiuni pentru cei ce se fac vinovaţi de situaţia actuală.
Anchetă penală
În prezent DNA a demarat o anchetă penală care vizează retrocedarea către familia Colţeu a unei averi estimate la peste 20 de milioane de lei. Potrivit surselor noastre, documentele prezentate în instanţă sunt false, iar, pe lângă membrii familiei, vor fi traşi la răspundere penală şi magistraţi ai Judecătoriei Ineu, dar şi notari publici şi funcţionari publici implicaţi în ceea ce pare a fi o retrocedare frauduloasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!