Scandal, zeci de oameni, jandarmi, executor judecătoresc, dar şi reprezentanta familiei Colţeu, una dintre fiicele „moştenitorilor”, au participat la un „spectacol” macabru la Nadăş. Judecătoria Ineu, instanţa care s-a dovedit a fi cea mai „prietenosă” cu cazul Nădăş – Colţeu (foştii judecători de acolo, Floriţă Boloş şi Traian Tripa, ambii condamnaţi pentru fapte de corupţie, ar putea confirma acest fapt spunem noi), a emis o nouă sentinţă favorabilă familiei Colţeu. Aceasta din urmă a cerut executarea silită a unui nădăşan care, deşi a plătit taxe şi impozite la primărie zeci de ani pe casa lui, s-a văzut scos afară pe sus. Totul cu sprijinul jandarmilor, al mascaţilor, veniţi să asigur ordinea la executarea silită.
Ce s-a întâmplat? Magistraţii de la Judecătoria Ineu au emis o nouă sentinţă favorabilă familiei Colţeu, o sentinţă de executare silită, prin care nişte oameni au fost scoşi cu forţa din casa pe care o au de zeci de ani de zile. Cei din familia Colţeu nu au mai stat pe gânduri, ci au angajat un executor judecătoresc pentru a evacua familia Biriş, cea în cauză. Executorul a chemat în ajutorul lui câteva zeci de jandarmi, după care toţi au luat cu „asalt” casa ce trebuia executată. Ce a urmat este simplu de anticipat: locuitorii din Nadăş au sărit în ajutorul sătenilor ce urmau să fie scoşi din casă, astfel că a fost doar un pas până la îmbrânceli, oameni luaţi pe sus de jandarmi, bătrâni târâţi de oameni ai legii.
Ce este suspect, însă, în această nouă executare este atitudinea celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara. Au trecut aproape doi ani de zile de când anchetatorii au descins la Nadăş, dar şi la locuinţele familiei Colţeu din Arad şi la birourile a doi notari publici, sursele noastre acuzând la vremea respectivă un lucru care părea că era ştiut de toată lumea: familia Colţeu ar fi intrat în posesia unei averi extraordinare prin fapte de corupţie. Zeci de saci de documente au luat cei de la DNA cu ei, ulterior au apărut informaţii referitoare la faptul că s-a descoperit deja că unele semnături date pe acele acte erau false. Mai mult, DNA a luat atitudine în vara lui 2014, când s-a întâmplat un episod identic cu cel de marţi: Judecătoria Ineu emisese o sentinţă de executare, iar familia Colţeu se pregătea deja să scoată oamenii afară din casă. Doar că atunci DNA s-a autosesizat, a suspendat sentinţa, iar dosarul a fost cerut la Timişoara pentru a fi anexat uriaşului dosar care vizează retrocedarea Nadăşului. De această dată, însă, anchetatorii de la anticorupţie au ales să nu facă nimic. În ceea ce priveşte dosarul de retrocedare, de mai bine de un an de zile nu se mai aude nicio veste referitoare la el, parcă a intrat în pământ. Subiectul pare învăluit în amorţire de vreme îndelungată.
Jandarmi agresivi?
Nădăşenii au aruncat acuze grele către jandarmii veniţi la executarea silită. Oamenii spun că, din punctul lor de vedere, întâmplarea de la Nadăş este un abuz grosolan al forţelor de ordine care i-au luat pe sus pe săteni, ori i-au târât pe pământ. Într-adevăr, un ordin de executare silită permite executorului să ceară ajutorul jandarmilor, însă de aici şi până la întâmplările de la Nadăş, spun oamenii, este cale lungă. Am contactat şi reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean pentru a comenta acuzele, însă, până la închiderea ediţiei, nu am primit răspuns de la ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!