Noutăţi şi nu prea, în ceea ce priveşte retrocedarea Nadăşului către familia Colţeu şi procesele prin care se încearcă să se facă dreptate, de ani de zile. În acest moment, situaţia satului aparţinător comunei Tauţ se judecă pe două fronturi, unul la Judecătoria Braşov, celălalt la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O sentinţă cel puţin ciudată a Curţii de Apel Alba Iulia a făcut ca dosarul instrumentat de DNA Timişoara să ajungă acum la instanţa supremă. Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au hotărât, definitiv şi irevocabil, faptul că certificatul de moştenitor prin care familia Colţeu o moştenea pe Ecaterina Mairovitz a fost un fals grosolan. În acest sens, anchetatorii au trimis în judecată mai mulţi inculpaţi, printre aceştia numărându-se membrii familiei Colţeu, dar şi fostul notar Adrian Vlai, cel care a emis acel certificat fals. Chiar dacă actul în sine a fost desfiinţat la Curtea de Apel Timişoara, membrii familiei Colţeu au solicitat strămutarea procesului, pe motiv că instanţa de pe Bega nu ar fi echidistantă. Iar demersul lor a fost încununat de succes, dosarul ajungând la Curtea de Apel Alba Iulia. Toată lumea era convinsă că procesul va fi doar o chestiune simplă, mai ales că documentele moştenirii au fost dovedite deja false. Numai că judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au avut alte planuri. Având sentinţa prin care s-a demonstrat că certificatul de moştenitor este fals, judecătorii din Cetatea Unirii au stabilit că toţi inculpaţii, respectiv Adrian Vlai, Mihai Alexandru Colţeu (decedat), Viorica Colţeu, Mihaela Adriana Colţeu şi Ocolul Silvic Privat Nadăş, reprezentat de Oliver Ilieş, sunt nevinovaţi. Aşadar, certificatul este fals, Adrian Vlai l-a emis, la instigarea membrilor familiei Colţeu, dar magistraţii de la Alba Iulia au stabilit că toţi inculpaţii sunt nevinovaţi. Bineînţeles că acuzatorii nu au fost de acord cu această decizie, care a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În paralel
La Judecătoria Braşov se desfăşura, în paralel, un alt proces, în care zeci de locuitori ai Nadăşului, alături de Comisiile Locală de Fond Funciar Tauţ şi cea Judeţeană de Fond Funciar Arad, solicitau anularea sentinţei din 2006, prin care Judecătoria Ineu a decis să îi împroprietărească pe membrii familiei Colţeu cu peste 8.740 de hectare de pădure, păşune şi teren agricol, dar şi o serie de imobile în municipiu. Magistraţii din Braşov au decis să suspende, anul trecut, procesul pe Civil până în momentul în care se finaliza procesul penal de la Alba Iulia. După un an de pauză, perioadă în care judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au decis că Vlai şi Colţeii sunt nevinovaţi, acţiunea de la Braşov a fost reluată. S-au mai derulat patru înfăţişări, însă sentinţa pare a fi departe.
Pe două fronturi
În acest moment, războiul pentru Nadăş este dus pe două fronturi. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se judecă dosarul penal, în care Colţeii şi Vlai sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu. În paralel, la Judecătoria Braşov se judecă procesul în care locuitorii din Nadăş, afectaţi de împroprietărirea familiei Colţeu de către Judecătoria Ineu, solicită anularea sentinţei din 2006. În ceea ce priveşte procesul de la Instanţa Supremă, următorul termen a fost stabilit pentru data de 7 noiembrie. Există posibilitatea ca, în prag de iarnă, Înalta Curte să emită sentinţa penală definitivă, ţinând cont de faptul că magistraţii au început să amâne pronunţarea încă din luna aprilie a acestui an. În ceea ce priveşte procesul de la Judecătoria Braşov, următorul termen de aici a fost stabilit pentru data de 26 noiembrie. Dacă Instanţa Supremă va schimba sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia şi îi va condamna pe inculpaţi, procesul civil de la Judecătoria Braşov ar trebui să se transforme într-o acţiune uşoară, în care nădăşenii să câştige uşor procesul. Însă, după cum am văzut în ultimii 10-12 ani, nimic din ceea ce se referă la retrocedarea Nadăşului nu este uşor. Rămâne de văzut cum vor percepe magistraţii probele aduse de acuzatori.