BUCUREȘTI. Tot mai multe instituții s-au hotărât să ia atitudine imediat după sentința dată de Tribunalul Arad în ceea ce privește retrocedarea satului Nadăș.
În urma unei sesizări depuse la Administrația Prezidențială, dosarul prin care familia Colțeu a moștenit o avere uriașă, dar și sentințele judecătorești date de către magistrații din cadrul Judecătoriei Ineu și Tribunalului Arad, vor fi luate la puricat. Și nu de oricine, ci chiar de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
O scurtă istorie
Dar să reluăm puțin povestea care a dus la această situație. Familia Colțeu a moștenit și întabulat peste 8.700 de hectare de teren agricol, pădure și pășune. Potrivit declarațiilor și unor documente aduse de această familie în instanță, ei ar fi moștenit terenurile de la o femeie care, la rândul ei, a primit moștenirea de la… un alt moștenitor al unui grof maghiar.
Judecătoria Ineu a analizat rapid cererile familiei Colțeu și i-a împroprietărit pe aceștia cu întreaga suprafață extravilană a satului Nadăș. Niciun recurs și nicio acțiune nu a mai întors, apoi, sentința inițială. Însă sătenii, puși acum în situația de a rămâne fără terenurile pe care s-au născut, au crescut și vor muri, vor să meargă până în pânzele albe pentru a-și găsi dreptatea. După ce Tribunalul Arad a respins recursul la revizuire, Prefectura a anunțat că intră în acest război și a depus o nouă cerere de revizuire a sentinței din 2006 la Judecătoria Ineu. Pe un alt front, senatorul Valer Marian a cerut Ministerului Justiției să revizuiască, prin CSM, toate sentințele date în această cauză.
Acum, în urma unei sesizări trimise la Administrația Prezidențială, consilierii lui Traian Băsescu au anunțat că a delegat CSM și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să verifice dosarele legate de Nadăș.
Așteaptă termenele
Consilierul de stat Gabriel Cristian Pișcociu i-a anunțat pe săteni că urmează ca, în termen legal, instituțiile sesizate de către Administrația Prezidențială să comunice soluțiile adoptate în cazul Nadăș. Oamenii ar putea afla, în 30 de zile, dacă mai speră să își recupereze satul sau nu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!