Nadăș. Nădășenii care în dimineața zilei de marți au aflat că mascații sunt la Ocolul Silvic Privat, la cei care, în opinia lor, le-au luat pădurea, pășunile, casele și drumurile satului, au răsuflat pe jumătate ușurați. „Instituțiile statului își fac treaba”, spuneau ei din fața cantonului unde s-a stabilit familia Colțeu. De ce abia acum, de ce instituțiile statutului au așteptat atâția ani (prima sentință a fost dată în 2006) pentru a mișca lucrurile? Nu înțelegem de ce Prefectura, Primăria nu și-au făcut treaba atunci și au permis această împroprietărire”, au fost întrebări pe care și le-au pus nădășenii și la care încă așteaptă răspuns.
„Ne-am simțit robi în satul nostru ”
Pentru cei de aici, evenimentele de marți pot însemna începutul sfârșitului pentru cei care le-au luat tot. „Așteptăm verticalitate de la instituțiile statului. Dacă nu, vom fi desființați”, a spus răspicat Iovu Cioban, localnic. „Noi, sătenii cu avocatul nostru, am adunat dovezi și am verificat toate actele. Atunci s-a sesizat și Prefectura să miște ceva. Dar nu au venit alături de noi în penal, ci au mers pe cale civilă. Nu înțeleg de ce. Eu unul nu cred că are vreo șansă acest proces”, a declarat un alt nădășean, Iovu Drila.
Descinderi după plângeri penale
Potrivit avocatului nădășenilor, Stelian Lupu, descinderile de astăzi de la Nadăș sunt urmarea unei plângeri penale făcute în decembrie 2012. În această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.
„În opinia noastră dosarul este rezultatul acestei plângeri penale făcute în decembrie 2012, la Parchetul General București care l-a declinat mai apoi la DNA Timișoara, unde a fost deschis un dosar în februarie 2013”, a declarat Stelian Lupu, avocatul nădășenilor, cel care declarase în urmă cu câteva luni pentru Jurnal arădean că, în acest moment, singura posibilitate de a mișca lucrurile e calea penală. Conform aceluiași avocat, s-a ajuns aici pentru că, diferite instituții care ar fi putut interveni, nu și-au făcut treaba. „Primăria, Prefectura, executorul judecătoresc, notari, oricare ar fi avut posibilitatea de a interveni la un moment dat, dar nu au făcut-o”, a declarat Lupu.
Suspendare în civil
Începerea umăriririi penale va suspenda procesul din civil. Chiar astăzi, la Făgăraș, ar trebui să fie primul termen pentru cazul Nadăş. Acolo s-ar judeca cererea de revizuire a sentinţei din 2006. Magistraţii braşoveni judecă această cauză după ce Prefectura Arad a cerut strămutarea procesului de la Judecătoria Ineu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!