ARAD. Turismul de vaccinare este deja o modă, pusă în practică încă din etapa a doua de vaccinare de către cei care nu aveau la dispoziție centre cu locuri libere, pe plan local, astfel că s-au văzut nevoiți să facă și sute de kilometri pentru a se vaccina în alte județe. Aceasta nu mai este de mult o problemă pentru cetățenii români cu domiciliul în țară, pentru că între timp, situația s-a schimbat radical: avem vaccinuri, avem mii de locuri libere în centrele de vaccinare, dar nu prea mai avem doritori.
În tot acest timp, românii care locuiesc în străinătate, în țări în care procesul de vaccinare merge mai greu, au început să vină în România, chiar și de la mii de kilometri, doar pentru a se vaccina. Cei mai mulți au preferat centrele din județul Arad, aflate cel mai aproape de frontiera cu Ungaria.
Vaccinare la frontieră
Pentru a răspunde acestei cerințe, Direcția de Sănătate Publică Arad a înaintat Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV) propunerea de înființare a centrelor de vaccinare mobilă, direct în punctele de trecere a frontierei Nădlac I și Nădlac II. Inițiativa a primit undă verde, iar pe lângă centrele din vămile arădene au mai fost adăugate puncte de vaccinare la Vama Borș, dar și pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Conform adresei CNCAV, recomandarea este ca în aceste centre să fie folosite vaccinurile produse de compania Johnson&Johnson, având în vedere că acestea se administrează în monodoză, nefiind necesară încă o deplasare pentru rapel.
Românii din diaspora
Inițiativa plecată de la Arad a fost îmbrățișată cu entuziasm și de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRPD). Într-o discuție live pe Facebook purtată de Oana Ursache, secretar de stat DRPD cu directorul DSP Arad, Horea Timiș, aceasta și-a exprimat intenția de a mediatiza posibilitatea vaccinării direct în vama Nădlac în rândul românilor din străinătate, care, spune ea, i s-au adresat în repetate rânduri cu solicitări în acest sens: „Am făcut și noi o astfel de propunere la un moment dat, dar ne bucurăm că în sfârșit cineva a reușit să se facă auzit, pentru că sunt foarte mulți români care locuiesc în străinătate și ar dori să se vaccineze cât mai repede, pentru a putea călători fără restricții, dar în țările în care locuiesc nu au încă această posibilitate”, a precizat secretarul de stat.
Și străinii care doresc…
Potrivit ultimelor precizări venite de la CNCAV, în România se pot vaccina toți cetățenii Uniunii Europene, doar în baza pașaportului sau a actului de identitate, indiferent dacă au sau nu drept de ședere în România. Potrivit H.G. 1031/2020 privind Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România „cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai ConfederațieiElvețiene, precum și cetățenii statelor terțe cu ședere legală pe teritoriul României, au dreptul la imunizare.”
Astfel, centrele de vaccinare (cu excepția celor organizate de către structurile în cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională) au obligația primirii și vaccinării cetățenilor prevăzuți în aliniatul de mai sus.
Potrivit instrucțiunilor de implementare a hotărârii de guvern, cetățenii amintiți mai sus sunt considerați cu drept de ședere legală odată cu intrarea pe teritoriul României, în funcție de reglementările actelor normative specifice.
Procedura de vaccinare
La momentul prezentării, cetățenii se identifică cu actul de identitate valid, respectiv carte de identitate din țara de proveniență sau pașaport. Înregistrarea în RENV (Registrul național de vaccinare) se face pentru fiecare doză administrată folosind același act de identitate și aceleași informații de identificare, în vederea eliberării unei adeverințe de vaccinare corecte, cu schema de vaccinare completă. Odată cu efectuarea celei de-a doua doze/monodozei, centrul de vaccinare pune la dispoziția cetățenilor străini adeverința de vaccinare imprimată sau transmite, de pe adresa oficială de e-mail, formatul descărcat din platforma RENV.
Containerele mai așteaptă
Cele două containere care urmează să fie instalate în vămile arădene, se află în momentul de față la Spitalul Militar din Timișoara și se așteaptă mutarea lor la Nădlac. Acestea urmează să fie dotate cu cele necesare, înainte de a fi puse în funcțiune. Astfel că, data exactă la care va demara vaccinarea în vămile Nădlac I și II, urmează să fie anunțată.
Pe banii noștri?
Chiar dacă vaccinurile sunt în mare parte subvenționate de către Uniunea Europeană, România are și ea partea ei de contribuție în achiziționarea acestora. Premierul Florin Cîțu anunța la sfârșitul anului trecut: „Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, în sumă de 12.058.345 Euro!” Și pentru că românii nu se înghesuie la vaccinare, poate o vor face străinii, puțin și pe banii noștri.
Trimite articolul
XDa, mor bolnavii cronici pe capete si nu sunt fonduri pentru analize normale dar subventioneaza vaccinarea la straini… exemplu relevant de globalizare. Doar “pandemia” si vaccinarea conteaza, restul sa crape.
-
Fondurile lipsa sunt rezultatul impozitului medical. O asigurare medicala privata nu o sa refuze niciodata plata din lipsa de fonduri. Daca serviciul e acoperit de asigurare, va fi onorat. Si de la asigurarea privata nu fura toti lingaii politici cu mic cu mare,cum fura din impozitul de sanatate actual.
Mai taceti cu ,, Pe banii nostri,, – in 14 ani am platit 20 de miliarde la UE si am primit 50 de miliarde. Iar de la amaratii din diaspora care trimit acasa 5 miliarde de euro anual, statul incaseaza cel putin 1 miliard de Euro numai TVA din cauza ca acesti bani sunt cheltuiti in Romania.
Sa vina strainii la vaccinare in Romania, sa se simta bine primiti si relaxati, apoi vor baga cu placere si mana in punga sa cheltuie bani. Si or sa revibna si or sa spuna si la altii, care la randul lor vor veni si vor cheltui bani acici cu placere si multumire.
Mai Sorina Ambrus , nu iti mai gasesti cuvinte in limba romana ?!? Atata de sarac e vocabularul tau ? Sau crezi ca pari mai culta, mai inteligenta daca scrii ,,HUB ,, in loc de Centru de vaccinare ? Poate iti pui si ochelari , sa pari si mai desteapta si citita …
treci pe limba romana, femeie, ca nu ti se apleaca, te asigur .