Realizarea acestui campus are deja o istorie, care şi-a scris povestea tristă de până acum începând cu anul 2006. „Totul a început după ce 8 din cele 10 clădiri ale şcolilor din Nădlac au fost retrocedate. Am ajuns să plătim anual chirii de 650.000 de lei către cultele religioase care au primit clădirile”, a amintit de unde a pornit povestea campusului primarul Ciceac. În cele din urmă au venit bani pentru acest vis, dar, imediat după demararea lucrărilor la noul campus, finanţarea a fost sistată, iar şantierul a fost abandonat din 2007 şi până astăzi. Acum, la 7 ani distanţă, a fost identificată şi sursa de finanţare pentru terminarea noului campus şcolar: banii europeni nerambursabili.
6,1 milioane de euro
Prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR), Nădlacul va primi nu mai puţin de 6,1 milioane de euro din totalul de 7,7 milioane, cât este necesar pentru finalizarea lucrării. Fondurile sunt nerambursabile, dar administraţia din Nădlac şi constructorul trebuie să grăbească treaba cât de mult posibil. Şi asta pentru că banii vor trebui cheltuiţi până la finele anului 2015. Dacă nu se vor pierde!
Este cel mai mare proiect pe regiune, din punct de vedere financiar. Ne bucurăm că am reuşit să ajutăm administraţia din Nădlac să identifice şi să reuşească să obţină fondurile necesare pentru realizarea campusului”, a precizat şi Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. La semnarea contractului de participat şi Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest. Cum vor evolua lucrările, dacă firma constructoare desemnată încă în anul 2007 se va încadra în termenul limită, vom vedea. Pentru că trebuie precizat faptul că firma care a început lucrarea o va şi continua. „Acesta a fost plusul administraţiei din Nădlac: faptul că avea deja un constructor desemnat, dar nu a mai beneficiat de finanţare. Acum nu se va mai pierde vreme cu licitaţia, cu posibile contestaţii, cu proiectare şi alt fel de birocraţie. Acum se va trece direct la muncă”, a spus Sorin Maxim.
Date tehnice
Campusul şcolar de la Nădlac va cuprinde două corpuri de școală cu câte 24 de clase fiecare, un cămin–internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spațiu multifuncțional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activități de lectură și vizionării de filme documentare, patru ateliere școlare, o sală de sport și o bază sportivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!