Este pentru a doua oară când oraşul nostru participă la acest proiect cultural ce în ţară se derulează deja de 11 ani, iar răspunzător pentru acest lucru este organizatorul local Grupul pentru Management si Mediere Culturala (GMMC) cu sprijin din partea Centrului Municipal de Cultură Arad (CMCA). NAG a fost iniţiat în Bucureşti de Asociaţia Ephemair şi a reuşit să se dezvolte în timp ca o platformă de promovare a artei contemporane şi a tinerilor artişti români.
Startul rondului de noapte arădean s-a dat la ora 19, la Muzeul de Artă ce găzduieşte “Sieranevada”, expoziţia de fotografie a regizorului Cristi Puiu şi colecţia “De veghe în oglindă”, ambele fiind componente ale bienalei de artă contemporană Art Encounters. Publicul curios sau iubitor de frumos s-a coagulat destul de repede şi şi-a început periplul artistic conform programului pus la punct de organizatori, ceea ce i-a dus la următorul stop de pe harta NAG, şi anume atelierul artistului vizual Adrian Sandu aflat la îndemână, tot în clădirea Muzeului de Artă. Printre pensule, tablouri, culori, s-au umplut şi băut primele pahare de vin ale serii, ce urmau sa fie punctul comun al fiecarei staţii de acum încolo. Apoi, la pas spre Pădurice la Atelierele UAP, unde Cosmin Moldovan arată o altă faţă a artei contemporane, prin sculptură. Nu se lasa nici el mai prejos şi îşi serveşte invitaţii cu plăcinte, băuturi cu sau fără alcool. În jurul ore 21:30 s-a plecat spre clădirea Palatului Cultural unde Călin Man a deschis porţile atelierului kinema ikon. După ce a fost explorată şi această minunată lume video- digital- experimentală, insomniacii s-au deplasat spre atelierul Păcurar de pe bulevardul Revoluţiei , loc în care fraţii Matei şi Camil Păcurar, “furnizori” de pictură şi sculptură, au stat de vorbă cu oricine a dorit să afle câte ceva despre munca lor. Tot pe b-dul Revoluţiei, dar putin mai înspre teatru, e dezvăluită plimbăreţilor o altă abordare a artei generaţiei noastre, a lui Călin Mureşan, prin desen, ilustraţii, schiţe, majoritatea în creion. Un etaj mai sus, se păşeşte în lumea picturii, sub semnătura lui Bogdan Tzigan, bucuros să întâmpine oaspeţii pentru al doilea an.
Toate drumurile duc la Joy’s
Hoinăreala culturală trebuia să aibe şi o staţie finală, iar aceasta a fost cafeneaua literară Joy’s. În prima fază s-a urcat la etajul 1 pentru vizitarea expoziţiei lui Alin Iovănuţ. “Fragilitatea taberei adverse” e o colecţie ce a ridicat multe sprâncene şi a atras adjective precum ciudat, original sau şocant. O serie de bolovani stilizaţi pusi alături de pene sau coji de ouă au fost subiectul discuţiilor la final de tur.
Încheierea NAG2017 s-a produs la miezul nopţii când Toma Alistar a oferit o experienţă muzicală faină, angrenantă, acompaniată de proiecţii video live pe unul din pereţii din curtea cafenelei.
Noaptea Albă a Galeriilor a reuşit cu siguranţă şi în acest an să apropie publicul de artistul contemporan. Această apropiere nu poate decât să ajute consumatorul de artă să descopere artiştii de lângă el, să înţeleagă mai bine iţele artei sau să afle chiar din gura artistului sensurile din spatele unei creaţii.
Hai NAG2018!
Citiți principiile noastre de moderare aici!