Mai exact: 22 în 2010, 24 în 2009 şi 28 în 2008. Cum se explică această creştere? În special prin scăderea nivelului de trai al populaţiei, tot mai sesizabilă de la un an la altul.
Familiile defavorizate din punct de vedere social, familiile numeroase, cu mulţi copii, familiile în care părinţii nu au un loc de muncă – acestea reprezintă principala „sursă” de copii abandonaţi.
Sunt copii nevinovaţi, nedreptăţiţi încă dinainte de a se naşte. Au fost concepuţi „din greşeală”, fără ca cineva să-i dorească. Nimeni nu se bucură de venirea lor pe lume, nimeni nu le oferă un zâmbet, un sărut, o atingere, o mângâiere. Nimeni nu-i va lua vreodată în braţe aşa cum numai mama o poate face. Nimeni nu-i va putea iubi în primele zile de viaţă, aşa cum părinţii ar putea-o face. Existenţa lor începe cu un mare handicap afectiv care-i va marca pentru totdeauna. Şi, în funcţie de şansa fiecăruia, copiii abandonaţi vor fi traumatizaţi într-o mai mică sau mai mare măsură, de-a lungul întregii vieţi.
Dacă ar fi de semnalat şi un aspect pozitiv în ceea ce priveşte abandonul copiilor în maternitate, acesta ar avea legătură cu perioada de şedere în spital. Dacă la începutul anului aveam copii care au stat timp de trei luni în Matern, în prezent se poate spune că micuţii părăsiţi nu rămân în spital mai mult de şase săptămâni. Dar sezonul rece ar putea să schimbe din nou situaţia…
„Momentan, nu sunt prea mulţi copii abandonaţi în spital: doar trei. În cazurile în care vedem semne că mama ar putea să-şi abandoneze copilul, intervenim prin psihologul şi asistentul social din spital. Dar sunt situaţii când mama dispare, pur şi simplu, iar noi nu avem ce să mai facem decât să sesizăm Direcţia pentru Protecţia Copilului” – explică dr. Angelica Filimon, şef Secţie nou născuţi.
Odată transferaţi în responsabilitatea Direcţiei, primul pas pe care specialiştii instituţiei îl fac este să încerce integrarea copilului în familie. „Din cei 42 de copii care au fost abandonaţi în Spitalul Matern Arad de la începutul anului până în prezent, 16 au fost integraţi în familie, trei au fost transferaţi în alte judeţe (după domiciliul mamei – n.r.), iar 23 sunt la asistent maternal” – precizează Angelica Stana, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad.
Asistentul maternal este substitutul părintelui până ce copilul împlineşte doi ani, în general. După această vârstă copiii sunt transferaţi în sistem rezidenţial (case de tip familial) sau, dacă au noroc, sunt adoptaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!