Chereluș. Toate acestea sunt puse în 4 coşuri alături de şuncă, usturoi, sare, ceapă, carne de miel şi o sticlă de cu vin, iar in al cincilea coș este pus un miel viu cu o coroniţă de flori de salcie, reprezentand mielul Domnului. Paştele sunt pregătite de femei credincioase.
Conform tradiţiei, în Joia Mare, sătenii merg acasă la naşul Paştelor însoţiţi de preot şi de copii în îmbrăcaţi în porturi populare. „Moștenitorii din Chereluș” au fost invitații speciali ai zilei. La naș acasă are loc o slujbă de binecuvântare a paştelor după care oaspeţii sunt serviţi cu gogoşi de post.
Tinerii duc coşurile pregătite de naşii Paştelor la biserică şi după ce înconjoară biserica de 3 ori le aşează în faţa altarului, unde sunt sfinţite. „Coşurile cu Paşte rămân în biserică până în noaptea Învierii, timp în care se oficiază mai multe slujbe” spune Filaret Moscov, preot paroh.
Credincioşii primesc Paştele în noaptea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Pănă atunci în sat a început să bată toaca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!