ARAD. Nu au bani. Acesta este textul pe care o parte din primăriile județului îl spun de mai bine de un an de zile cadrelor didactice care solicită banii pentru navetă. Adică recuperarea banilor cheltuiți pe drumul de la și până la școală. Un drept pe care Legea Educației Naționale îl conferă și pe care administrațiile locale trebuie să-l respecte. Dar nu sunt bani suficienți. Plata acestei așa zise navete a cadrelor didactice, fie că este vorba de decontarea benzinei, motorinei sau abonamentului de tren sau autobus, a rămas mereu pe dinafară. Acum, sindicaliștii au decis să acționeze în judecată primăriile datoare. Și sumele pot ajunge până la 50 000 lei.
După multe discuții și multe promisiuni lucrurile au rămas neschimbate. Singura varianta rămâne judecata. Sindicalișii oferă o ultimă rundă de discuții și apoi trec în sala de judecată. Dat fiind că este vorba de un drept stipulat de lege, șansele ca justiția să solicite plata datoriilor sunt destul de mari și la acestea se mai adaugă și cheltuielile de judecată.
„Este un drept la cadrelelor didactice și trebuie ca ordonatorul de credite, în acest caz, primăriile să îl respecte. Ne-am fi dorit să reușim pe calea dialogului să obținem respectarea acestor drepturi, dar dacă nu se poate vom recurge la instanță” a declarat Dănuț Ieneșescu, liderul SDI Arad. Norocul le surâde însă cadrelor didactice de la școlile din județ unde primăria Arad va supune votului consilierilor plata navetei pentru lunile iulie, august (luni de vacanță) septembrie și octombrie.
Lideri la datorii
Cei mai mulți bani au de dat cei de la Gurahonț. Datoria primăriei față de cadrele didactice a ajuns la 50 000 lei (jumătate de miliard lei vechi) și depășesc anul ca vechime. Primăria din Sebiș a ajuns și ea în topul datornicilor față de profesori cu suma de 40.000 lei, urmată de cea din Șimand cu 34.000 lei. Ineu, Pilu, Pleșcuța, Dezna, Pecica, Mișca, Șicula, Dieci sunt alte localități unde datoria autorității locale față de profesori se poate tranșa în sala de judecată. Mai mult de zece primării sunt pe lista neagră a datornicilor cu datorii mai mari sau mai mici față de cadrele didactice, datorii pe care sindicaliștii sunt hotărâți să le recupereze.
La zi, pe municipiu
Lucrurile stau cu totul altfel în municipiu unde, după votul consilierilor din ședința de joi, banii vor ajunge la unitățile de învățământ din oraș. Cea mai mare sumă este pentru Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”(2 800 lei), pentru Liceul Penticostal (1.892 lei) și Liceul economic (1 800lei). Lista lungă a școlilor și grădinițelor care au cadre didactice ajunge la peste 40 de unități de învățămât, cea mai ieftină din acest punct de vedere pentru primărie fiind Școala Gimnazială Adam Nicolae, cu 200 lei.
Bani pentru naveta profesorilor
Naveta elevilor s-a blocat pe furis
Citiți principiile noastre de moderare aici!