Lista unităţilor şcolare propuse spre desfiinţare pentru anul şcolar 2010-2011 cuprinde, la această oră, aproape 70 de şcoli.
E vorba în special de şcoli din judeţ, toate cu clasele I-IV. Majoritatea acestor învăţători, toţi titulari, vor rămâne fără slujbă sau li se va oferi una, care probabil nu o vor putea accepta, fiind la prea mulţi kilometri de casă. Copiii între 7 şi 10 ani vor deveni, fără să vrea, naveşti din primul an de şcoală.
Aceştia vor avea de parcurs aproximativ între 3- 10 km zilnic pentru a ajunge la şcoală. Probabil, li se va pune la dispoziţie un microbus şcolar sau vor folosi mijloacele de transport în comun sau ale familiei. Cu siguranţă, pe perioada iernii, mulţi vor rămâne acasă din pricina drumului impracticabil, ca să nu mai vorbim de riscul creşterii abandonului şcolar. Sunt încă zone unde nici măcar nu sunt astfaltate drumurile pe anumite distanţe. Spre exemplu între Bîrzeşti şi Nermiş, Crocna-Dieci sau Sălăjeni-Prăjeşti sunt încă porţiuni neastfaltate care pot crea probleme serioase în sezonul rece. În aceste localităţi, conform listei, e drept provizorii, unităţile şcolare sunt propuse spre desfiinţare. Cei din Bîrzeşti şi Nermiş vor fi transportaţi la Groşeni, cei din Crocna merg la Dieci iar cei Sălăjeni fac naveta la Sebiş.
Cât de mult va face economie Ministerul Educaţiei cu aceste comasări de şcoli rămâne de văzut./p.3 La Bărsa vor veni elevii din Hodiş şi Aldeşti iar la Hălmagiu vor fi transportaţi cei din Ţărmure, Ioneşti, Băneşti. La Seleuş se vor duce cei din Moroda şi Iermata. Mai norocoşi sunt cei din Cicir care nu se deplasează prea mult, doar până la Mândruloc. Şcoala de aici, va deveni „Şcoală Generală cu clasele I-IV” iar elevii de gimnaziu din Mândruloc se vor duce la Vladimirescu la Şcoala Generală de acolo. Două navete pe o distanţă de vreo 8-10 km. Timpii de aşteptare ai celor mici vor fi cu siguranţă mai mari, ei fiind nevoiţi să aştepte finalul orelor colegilor de gimnaziu care se deplasează cu acelaşi microbus. Mai mult ca sigur că nimeni nu va accepta să fie făcute două drumuri pe aceeaşi distanţă într-un interval de două ore. Factorul economic e decisiv.
Modificări în municipiu
Tot cu rezerva că lucrurile încă se pot schimba, în Arad sunt propuse câteva modificări: Şcoala Generală „Avram Iancu” din Arad se unifică cu Liceul cu Program Sportiv iar Şcoala Generală Nr.20 cu Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”. Această listă ar mai putea suferi modificări până la începerea anului şcolar viitor, dar cu siguranţă principiul desfiinţării unităţilor şcolare din judeţ va rămâne neschimbat iar copiii vor fi puşi pe drumuri încă din primul an de şcoală. Probabil unii primari vor mai încerca să-şi salveze şcolile din sate dar, în final va decide securea contabilităţii. Cu siguranţă aceasta va fi una din cele mai „calculate” reforme din învăţământul românesc de până acum.
No comment
Inspectoratul Şcolar a refuzat să comenteze această listă pe motivul că e vorba de o listă încă provizorie care nu are avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Ne-am bucura ca lista finală să fie cât mai scurtă iar costurile sociale să fie cât mai reduse.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!