Acuze dure şi reacţii pe măsură între Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) şi reprezentanţii CETHidrocarburi. La mijloc este cea mai recentă investiţie finalizată la CET Hidrocarburi, pentru înlocuirea arzătoarelor de la cazanele de apă fierbinte. Fiecare dintre părţi a luat câte o poziţie dură, pigmentată pe alocuri cu ironii deloc fine. Pe de o parte, reprezentanţii ULALA subliniază că investiţiile de la CET ridică suspiciuni, pe de alta repretentanţii CET Hidrocarburi semnalează diletantismul care reiese din propunerile de modernizare ale ULALA.
„Anunţata lucrare de modernizare a instalaţiilor de producţie anunţate de CET Hidrocarburi prin înlocuirea arzătoarelor nu va eficientiza performanţele productive, cu rezultate în reducerea preţului de cost al gigacaloriei. Un CAF nu se modernizează, se utilizează până la casare. Arzătoarele RIELLO au o calitate slabă, nerealizând o ardere chimică performantă”, subliniază Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. Reprezentanţii CET Hidrocarburi nu stau însă pe gânduri ci răspund pe măsură. „Afirmaţia că un CAF nu se modernizează, ci se utilizează până la casare este o noutate absolută atât tehnologică, cât şi economică. Acest lucru trebuie comunicat de urgenţă tuturor CET-urilor din ţară, şi mai ales la Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Oradea, Piteşti etc., pentru că aproape la toate cazanele acestor CET-uri s-au înlocuit arzătoarele, înaintea CET-ului din Arad. Personalul CET Hidrocarburi s-a documentat la câteva din aceste CET-uri înainte de a demara lucrarea”, subliniază conducerea Centralei arădene.
Funcţionare până în 2018
„Modernizarea CET Hidrocarburi a avut în vedere în primul rând aspectele de mediu, alternativa fiind oprirea întregii activităţi a CET Hidrocarburi, inclusiv a activităţii de furnizare agent termic. În ultimii ani, CET Hidrocarburi a efectuat lucrări de modernizare şi conformare la condiţiile de mediu la toate instalaţiile (cazane de abur, cazane de apă fierbinte, staţia de tratare apă etc.) conform unui program stabilit în autorizaţia integrată de mediu. Ultima lucrare din acest program a fost modernizarea CAF-urilor. Odată cu îndeplinirea acestui program, funcţionarea CET Hidrocarburi este asigurată până în 2018, având capacitatea necesară ca, în caz de nevoie, să alimenteze cu energie termică întregul municipiu”, subliniază Alexandru Marconescu, directorul general al CET Hidrocarburi.
Război pe variante
„Rezolvarea problematicii energetice globale pentru Arad presupune o strategie unitară care să aibă la bază stabilirea materiilor prime generatoare şi, nu în ultimul rând, dimensionarea producţiei pe nevoile reale ale potenţialilor consumatori, a căror necesitate de căldură se va reduce cu aproximativ 40% după realizarea reabilitării termice a condominiilor. Există şi varianta montării grupului de cogenerare pe motor termic în puncte termice, motorul funcţionând pe gaze, alimentând instituţii cu energie electrică ieftină, iar căldura de la apa de răcire şi eşapament aduce termoficarea la 100 lei gigacaloria fără subvenţii. Oricum, un serviciu public nu se face pe banii beneficiarilor acelui serviciu iar infrastructura oraşului se repară din fondul de investiţii al municipiului”, susţin reprezentanţii ULALA.
Despre diletanţi
Conducerea CET Hidrocarburi nu se lasă mai prejos, subliniind că există o strategie energetică a Aradului, „întocmită de AF Consult din Suedia, pe baza unei finanţări asigurate de BERD. Strategia a fost întocmită pe baza cererii existente de energie termică şi pe baza unei prognoze de evoluţie a acesteia, care a ţinut cont şi de rentabilitatea termică a imobilelor. Această strategie a fost aprobată de CLM Arad şi acceptată de BERD. Varianta cu motor termic în punctele termice şi preţul estimat al energiei termice sunt total deplasate şi denotă că sunt făcute de diletanţi, ca să nu spunem ignoranţi”, subliniază directorul CET Hidrocarburi, Alexandru Marconescu.
Cer expertiză
„Toate suspiciunile şi incertitudinile ce planează asupra tuturor investiţiilor făcute şi asupra stabilirii preţului corect plătit de populaţie vor putea fi eliminate de expertiza tehnică solicitată de Uniunea noastră Primăriei Arad”, subliniază Dorina Lupşe.
Acceptă expertiza
Reprezentanţii CET au comunicat că sunt de acord cu realizarea expertizei. Totuşi, „vom avea pretenţia ca aceată expertiză să se facă de persoane sau instituţii autorizate conform legii din România, iar costurile să fie suportate de solicitant”, spune Alexandru Marconescu.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!