Peste 40 de elevi de etnie romă (clasele VII, VIII, IX, X-a) din judeţul Arad sunt incluşi într-un proiect european aflat în al doilea an de derulare, care are drept obiectiv creşterea nivelului de educaţie al acestor elevi şi reducerea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Proiectul „Educaţia copiilor romi: calea spre un loc de muncă stabil“ este derulat de Agenţia Naţională pentru Romi şi finanţat de Guvernul României cu sprijin din partea Fondurilor Sociale Europene în cadrul POSDRU.
Selecţie riguroasă
Criteriile care au stat la baza selecţiei lor sunt atât de ordin social, s-a ţinut cont de venitul pe membru de familie (maxim 390lei), dar şi de situaţia şcolară. Bursa de merit se acordă doar celor ce au media generală de peste 8,50 şi media 10 la purtare şi nu au mai mult de 20 de absenţe pe semestru, iar pentru bursa socială condiţia a fost ca media generală să nu fie mai mică de 6,60 iar absenţele motivate să nu fie mai multe de 20.
„Aceste criterii trebuie respectate pe tot parcursul celor doi ani ai proiectului. Fiecare trebuie să respecte aceste cerinţe, sunt monitorizaţi. Ideea este de a-i stimula să vină la şcoală, să înveţe şi poate li se vor dezvolta aceste deprinderi”, precizează prof. Camelia Pâslaru,mentorul arădean al proiectului. Recompensa financiară este o bursă socială de 185 Ron dar şi bursa de merit în cuatum de 225 Ron , în acest fel fiind familia fiind cointeresată de situaţia şcolară a copilului.
Pregătire intensivă
Dintre elevii bursieri de etnie rroma au fost selectaţi 30 care vor benefia, prin acest proiect de o sesiune de pregătire intensivă, la română şi matematică în perioada15-22 aprilie.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!