Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) a făcut public raportul de activitate pentru anul 2011, iar, în ceea ce priveşte judeţul nostru, raportul nu este unul favorabil. În majoritatea deceselor violente, Aradul se situează peste media naţională.
Dacă este să comparăm judeţul nostru cu celelalte în ceea ce priveşte sinuciderea, media naţională este de 13,46 de sinucideri la 100.000 de locuitori, în timp ce Aradul are 18,18 sinucideri la 100.000 de locuitori. Aceasta este cea mai mare diferenţă între media naţională şi cea a Aradului. Stăm bine în această statistică, dacă este să ne uităm la rezultatele din Harghita (31,21 de sinucideri la suta de mii de locuitori), Ilfov (29,09 sinucideri) sau Satu Mare (25,94), dar situaţia este dramatică dacă privim la Maramureş (doar 8,85 de sinucideri la 100.000 de locuitori), Cluj Napoca (9,71) sau Caraş Severin (10,58 de sinucideri la suta de mii de locuitori).
Medicii legişti susţin că cea mai mare parte a sinucigaşilor arădeni, aproximativ 80 la sută, au ales să se spânzure. Restul cazurilor au reprezentat intoxicaţii cu diferite substanţe sau precipitări (s-au aruncat în faţa trenului sau de pe o clădire, ori s-au aruncat în apă să se înece).
Nici în ceea ce priveşte decesul provocat de accidentele rutiere nu stăm prea bine. Dacă media naţională în acest caz este de 11,4 la o sută de mii de locuitori, judeţul Arad are 13,9 cazuri la suta de mii de persoane. Pe de o parte, acest procentaj poate fi înţeles, ţinând cont că prin judeţul nostru, pe lângă autostrada Arad-Timişoara, trec multe drumuri naţionale pe care circulaţia este intensă. Putem vorbi aici despre DN 7 (Nădlac-Arad-Deva), DN 79 (Arad-Oradea) sau DN 69 (Arad-Timişoara). Nu doar drumurile naţionale sunt periculoase pentru şoferi şi pentru pasagerii din maşini.
În anul 2011, drumul judeţean care leagă Aradul de Şiria şi, mai departe, până la Seleuş, a fost denumită „şoseaua morţii”. Pe acest drum au existat mai multe victime decât pe oricare alt drum naţional. Dacă este să ne uităm în „curtea” altor judeţe, cele 13,9 decese la suta de mii de locuitori sunt puţine pe lângă cele 35,3 decese la fiecare 100.000 de locuitori, cum este în Ilfov, 20,8 decese în Constanţa sau 17,1 în Timişoara. În schimb, situaţia noastră este foarte gravă dacă privim la judeţele cu victime puţine.
De exemplu, în judeţul Ialomiţa, în anul 2011, nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de accidente rutiere, în Botoşani media este de 2,6 decese la suta de mii de locuitori, iar în Covasna este de 3,3.
Puţine crime
Singurul segment la care se situăm sub media naţională sunt omuciderile. Arădenii par oameni liniştiţi faţă de locuitorii altor judeţe, incidenţa deceselor înregistrate în urma crimelor fiind de 1,9 persoane la 100.000 de locuitori, media naţională fiind de 2,4 decese. Din această poziţie ne putem uita „suspect” la judeţul Tulcea, unde media este de 8 decese provocate de crimă la fiecare sută de mii de locuitori, sau la Iaşi, unde sunt înregistrate 7,2 crime la 100.000 de locuitori ori Târgu Mureş, unde 4,4 persoane la suta de mii de locuitori au murit ucise. Cu toate acestea, ne putem simţi în pericol dacă privim spre judeţele cu procentaje mai scăzute. De exemplu, în Ialomiţa nu a fost înregistrată nicio crimă în 2011, în Prahova incidenţa a fost de 0,4 decese provocate de omucideri la suta de mii de locuitori, iar în Alba procentul a fost de 0,8.
Bărbaţii
Statistica celor de la Institutul Naţional de Medicină Legală arată că numărul bărbaţilor sinucigaşi este mult mai mare decât cel al femeilor. Dând exemplu judeţul nostru, raportul pe sexe bărbaţi/femei este de 5,8. Mai concret, la fiecare femeie care s-a sinucis au existat 5,8 bărbaţi care au luat decizia de a termina socotelile cu viaţa.
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!