Fonduri cu până la 40 la sută mai mici pentru medicii din zona rurală. Asta ar putea aduce un proiect de lege pus la transparenţă pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Reprezentanţii CAS vor să reducă anumite sporuri acordate până în prezent medicilor de familie din zona rurală pentru a face economii. Dar, din declaraţiile lui Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad, acest demers ar putea duce la închiderea multor cabinete de medicină din satele arădene.
Tot mai puţini bani
După ce Casa de Asigurări de Sănătate a redus drastic fondurile acordate medicilor de familie în acest an, acest nou act normativ ar putea însemna lovitura de graţie dată cabinetelor din mediul rural. „Luăm un exemplu banal: cabinetul unui medic de familie dintr-un sat mic, cu puţini locuitori şi, implicit, pacienţi, primea până acum 5.000 de lei plus finanţare pe diferite sporuri de maximum 2.000 de lei. Din aceşti bani trebuiau plătite toate cheltuielile curente, toţi angajaţii, şi mai şi cumpără diferite tratamente. Dacă le taie medicilor şi cei 2.000 de lei primiţi până în prezent, medicii vor ajunge în imposibilitatea de a-şi achita cheltuielile curente şi angajaţii”, a exemplificat Dărăbanţiu. Aceste sporuri de care vorbeşte preşedintele patronatului sunt acordate medicilor din mediul rural care activează în localităţi aflate la o anumită distanţă de o unitate medicală de urgenţă. Cei de la MS vor să schimbe distanţa de la 15 kilometri la 60 de kilometri, aşa că majoritatea medicilor de familie din Arad vor rămâne fără fondurile cu pricina.
Au depus contestaţii
Conform legislaţiei în vigoare, atâta timp cât actul se află la transparenţă, se pot depune sesizări, reclamaţii sau contestaţii. Aşa au făcut şi Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, din care face parte şi patronatul arădean. „Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla după ce vor expira cele 30 de zile de transparenţă şi abia apoi vom lua decizii în cazul acestui act normativ”, a încheiat Adrian Dărăbanţiu.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!