Au ameninţat în nenumărate rânduri că vor părăsi sistemul sanitar românesc şi vor pleca să lucreze în străinătate. Nu au prea fost luaţi în seamă. Pentru că situaţia nu s-a îmbunătăţit – ba, dimpotrivă – cadrele medicale arădene au trecut la fapte. Primul pas: obţinerea certificatului de conformitate care atestă experienţa profesională cerută de normele comunitare pentru recunoaşterea calificării în celelalte state membre UE.
Nu mai puţin de 132 de cadre medicale arădene au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică, din septembrie 2010 până acum, eliberarea acestui document. Potrivit reprezentanţilor DSP Arad, marea majoritate a cererilor pentru eliberarea certificatelor de conformitate au venit din partea medicilor şi a asistenţilor medicali, doar câteva aparţinând unor farmacişti. „Cererile sunt preluate de Departamentul RUNOS al Direcţiei, se trimit la Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii şi de aici vin certificatele. Ele ar trebui eliberate în 30 de zile, dar întârzie 2, 3, chiar 4, 5 luni” – spune Dana Negru, director adjunct al DSP Arad.
Până în prezent, Ministerul Sănătăţii a eliberat, la nivelul judeţului Arad, certificate de conformitate pentru 36 de medici specialişti (majoritatea medici de familie), 13 medici primari, 25 de alţi medici, dentişti şi farmacişti şi 3 asistenţi medicali.
Deficit de personal medical
Fie că provin din rândul personalului medical din spitale, fie din mediul privat, solicitanţii certificatelor de conformitate amplifică problema deficitului de medici cu care se confruntă judeţul nostru.
Reprezentanţii DSP Arad au precizat că cel mai afectat, din acest punct de vedere, este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Unitatea are doar jumătate din numărul de angajaţi prevăzuţi de normativ, respectiv din 1.950 de posturi sunt ocupate 1.069. Majoritatea posturilor din spital au fost blocate în ultimii ani, însă au fost organizate şi concursuri pentru medici specialişti de terapie instensivă, de urgenţe şi cardiologi, fără a exista candidaţi.
În judeţul Arad, schemele de personal ale spitalelor sunt ocupate în proporţie de 58 la sută faţă de normativ, deficitul fiind de aproximativ 2.000 de cadre medicale.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!