Pesta porcină africană ne bate la uşă. De câteva săptămâni de zile, în Bihor, judeţ învecinat Aradului, au fost descoperite 27 de focare de pestă porcină. Iar acest lucru a pus în gardă toate autorităţile din judeţul nostru. Consiliul Judeţean Arad a găzduit chiar şi o dezbatere în acest sens, în urma întâlnirii fiind întocmit un proiect de ordonanţă de guvern prin care, spun autorităţile din judeţul nostru, ar putea fi prevenită extinderea pestei porcine africane.
Dar cum nimic nu garantează faptul că boala nu va ajunge şi la noi, cei responsabili au început deja demersurile pentru combaterea bolii. CJA a lansat o cerere de ofertă prin care caută o societate de profil care să colecteze, transporte şi să incinereze animalele moarte provenite din gospodăriile arădenilor care cresc animale. „În data de 31 iulie a fost emisă o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care primăriile şi consiliile judeţene au fost obligate să încheie contracte de prestări de servicii cu firme specializate în transportul şi incinerarea animalelor moarte. Chiar dacă nimeni nu a anunţat oficial acest lucru, cel mai probabil ordonanţa Guvernului a fost emisă în urma apariţiilor focarelor de pestă porcină africană. Drept urmare, primăriile din judeţul nostru, dar şi Consiliul Judeţean Arad, trebuie să aibă contracte pentru colectarea, transportul, incinerarea şi eliminarea finală a animalelor moarte din gospodăriile crescătorilor de animale de pe raza judeţului Arad”, ne-a spus Dan Codre, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului Judeţean Arad.
Pe patru luni
Potrivit cererii de oferte lansate de CJA, se doreşte încheierea unui contract pentru o perioadă de aproximativ patru luni de zile, valabil până în data de 31 decembrie 2018. Valoarea estimată a achiziţiei este de 134.000 de lei, la care se adaugă TVA. „Dacă mai mulţi operatori economici transmit oferte ferme care corespund cerinţelor autorităţii contractante şi care satisfac în aceeaşi măsură necesitatea autorităţii contractante, alegerea va fi orientată spre preţul cel mai scăzut. Pentru stabilirea ofertei câştigătoare, se vor compara ofertele financiare în funcţie de preţul unitar/kilogram. Preţul unitar reprezintă costul total cu serviciile de colectare, transport, incinerare şi eliminare finală a subproduselor de origine animală şi se raportează la un kilogram de animal mort”, se arată în documentele Consiliului Judeţean. În plus, firma care va câştiga contractul se obligă să intervină în cel mult 24 de ore de la momentul comenzii trimise de CJA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!