Ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, a readus în discuţie introducerea coplăţii în sistemul medical. Oficialul este decis să facă o propunere legislativă în acest sens, după ce Ion Bazac, fostul ministru, anunţa că oamenii vor cotiza încă din luna septembrie a anului trecut!
Criza economică şi schimbările de Guvern au făcut imposibilă aplicarea ideii lui Bazac, dar Cseke pare hotărât să îi oblige pe români să plătească vizitele la medici. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Arad, vede oportună această măsură. Şi când spune acest lucru nu se referă numai la fondurile în sine care vor intra în bugetul ministerului. „În primul rând, eu cred că se încearcă un control mai riguros al finanţării din sistemul sanitar, ceea ce este un lucru foarte bun. Din punctul meu de vedere, al doilea motiv pentru care se va încerca ideea de cofinanţare se referă la aşa-zişii pacienţi care se prezintă la medic, dar nu au nimic. Se va încerca o oarecare limitare a prezenţelor nejustificate în cabinetele medicilor”, a mai declarat Dărăbanţiu. Conform statisticilor, se pare că zilnic, în cabinetele medicilor de familie intră 4-5 persoane care suferă mai mult de ipohondrie decât de vreo boală care necesită consultarea unui doctor. Unii dintre pacienţi vin chiar şi de două ori pe zi, aşa că medicii îşi pierd timpul cu nimicuri.
„Se vorbeşte că un control la medicul de familie va costa cinci lei, ceea ce nu este foarte mult. Dar, dacă acest tip de pacienţi vor merge o dată, de două ori, de mai multe ori la medic fără să sufere de nimic, suma plătită doctorilor creşte considerabil. Cred că această măsură ar stopa vizitele la medicul de familie”, adaugă Dărăbanţiu.
Costuri propuse
Dacă actualul ministru al sănătăţii va rămâne pe ideea de coplată a sistemului medical pe care a înaintat-o vechiul ministru, arădenii îşi vor plăti serviciile medicale în limita unui plafon maxim de 600 de lei pe an, aici fiind incluse unele analize făcute în spitale şi centre medicale, consultaţii la medicul de familie şi la medicii specialişti. Costurile propriu-zise vor fi de cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 20 de lei pentru o vizită la un medic specialist sau un control la spital şi 100 de lei pentru un RMN. Şi spitalizarea ar urma să fie plătită, conform proiectului emis de fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac. Aşadar, pentru şapte zile de internare pacienţii vor trebui să plătească 100 de lei. Toate, pe lângă cotizaţia (CAS) pe care fiecare o plăteşte din salariu, lună de lună.
Fără corupţie?
Fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac, susţinea că, odată cu reintroducerea coplăţii în sistemul sanitar, va fi eliminată corupţia. Acesta miza pe întocmirea unor ghiduri de practică, urmând ca, dacă pacienţii doreau şi alte servicii medicale neacoperite de Casa de Asigurări de Sănătate, să le plătească din buzunarul propriu. Ideea de stârpire a corupţiei a fost îmbrăţişată şi de Atilla Cseke, arătându-se de acord cu ideile fostului guvernant.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!