Problema acordării unui ajutor de stat, în cazul în care Consiliul Judeţean Arad ar alege să investească în realizarea unui centru oncologic din fonduri europene, persistă încă de anul trecut. Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, CJA a stabilit, iniţial, drept proiect strategic realizarea unui centru oncologic. Numai că din toamna anului trecut priorităţile s-au schimbat: nu mai facem spital pentru bolnavii de cancer pe fonduri europene, ci modernizăm drumuri. „Riscăm ca investiţiile în sistemul de sănătate să fie considerate drept ajutor de stat. Şi, dacă se va stabili că sumele alocate pentru realizarea unui centru oncologic sunt ajutor de stat, vom fi obligaţi să returnăm toţi banii. Şi vorbim despre 10-11 milioane de euro, o sumă uriaşă”, au spus, de nenumărate ori, cei de la Consiliul Judeţean.
Între timp, s-a făcut „lumină” în cazul ajutoarelor de stat. Într-o şedinţă desfăşurată la Oradea şi la care au participat reprezentanţii tuturor consiliilor judeţene din partea de vest a ţării, mai puţin cei ai Aradului, ministrul Sănătăţii a anunţat că investiţiile în sănătate nu vor fi considerate ajutor de stat. Cel puţin, se lucrează la deblocarea situaţiei. „Am reușit să ajungem la o înțelegere și am făcut pași importanți pentru a debloca o situație cu care se confruntă consiliile județene din vestul țării care doresc să depună proiecte transfrontaliere pe domeniul sanitar. Am convenit ca la solicitarea acestor consilii județene, Ministerul Sănătății şi Consiliul Concurenței să elaboreze și să transmită documentațiile necesare astfel încât la data lansării liniei de finanțare, adică pe 1 iunie, acești beneficiari să poată depune proiectele strategice pe domeniul Sănătății fără a întâmpina probleme privind interpretarea unor prevederi pe tema unui potențial ajutor de stat”, a anunţat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
Gata proiectul
Ţinând cont de faptul că CJA dorea implementarea unui astfel de proiect pe fonduri europene transfrontaliere, am încercat să aflăm dacă se va modifica, din mers, proiectul strategic. Practic, dacă va fi construit un spital oncologic nou sau rămânem la proiectul referitor la asfaltarea drumurilor. Iar răspunsul a fost clar: rămânem la drumuri. Şi asta pentru că toate documentaţiile necesare pentru obţinerea finanţării sunt gata.
„Deocamdată nu există nicio certitudine că investițiile în sănătatea publică nu vor intra sub incidența ajutorului de stat. Consiliul Județean Arad a solicitat ca statul român, prin instituțiile sale, să dea un verdict în cursul anului 2016 pentru aceste proiecte, având în vedere că ele trebuie pregătite atent, în caz contrat existând riscul rambursării întregii finanțări. Acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, deși au mai rămas mai puțin de șase săptămâni până la deschiderea liniei de finanțare. În consecință, Consiliul Județean Arad s-a reorientat pentru un proiect strategic pe infrastructură. Vom depune, împreună cu partenerii noștri din județul Bekes (Ungaria) proiectul vizând rețeaua de drumuri transfrontaliere. La rândul lor, având în vedere organizarea administrativă a statului vecin, partenerii noștri au făcut demersurile necesare la Guvernul Ungariei în vederea participării lor în acest proiect și au demarat procedurile de consultare și obținere a hotărârilor de consiliu pentru parteneriatul cu Aradul, pe infrastructura rutieră”, au spus reprezentanţii CJA. Mai mult, aceştia sunt convinşi că vom prinde banii pentru modernizarea drumurilor pentru că „faptul că suntem singurii în regiune care depunem proiect pe reabilitarea drumurilor maximizează șansa noastră de câștigare a finanțării”, după cum au completat cei de la CJA.
Unde au fost oficialii arădeni
La şedinţa de la Oradea au participat ministrul Sănătății, Florian Bodog, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin-Ionel Dobra, precum și reprezentanții Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria (BRECO). Niciun cuvânt, însă, despre reprezentanţi ai CJA. „Consiliul Județean Arad nu a avut reprezentant la întâlnirea de la Oradea, întrucât proiectul strategic al județului Arad este pe infrastructură rutieră (rețeaua de drumuri transfrontaliere) și nu pe domeniul medical. Or, subiectul întâlnirii de la Oradea nu viza proiectele de infrastructură rutieră”, ne-au explicat cei de la CJA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!