Pentru unii (în general, bogaţi) a devenit o modă să se adreseze medicilor din străinătate atunci când au o problemă de sănătate sau, pur şi simplu, pentru consultaţii de rutină. Alţii nu-şi permit nici măcar să viseze la aşa ceva.
Mai există o categorie de oameni – nu foarte înstăriţi, dar, totuşi, cu bani – care, din respect şi responsabilitate faţă de propria sănătate, aleg serviciile medicale de peste graniţă pe baza următorului raţionament. Studiind „piaţa”, constată că pe aceiaşi bani pe care i-ar da „la negru” cadrelor medicale de la noi, s-ar putea trata în condiţii semnificativ mai bune în Ungaria, Austria, Franţa, Italia sau Germania. În plus, pentru banii pe care-i plătesc clinicilor europene pentru serviciile medicale, primesc facturi şi chitanţe. Iar cu aceste documente se pot prezenta la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a-şi recupera dacă nu întreaga sumă, măcar o parte din ea (atât cât se plăteşte în sistemul nostru de asigurări pentru servicii similare). Cu condiţia să fie asiguraţi.
În creştere
Numărul arădenilor care aleg să se trateze în străinătate creşte de la un an la altul. Tot în creştere este şi numărul cererilor de rambursare a cheltuielilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale de efectuate în ţările UE. „Comparativ cu anul 2009, când au fost înregistrate 256 cereri de rambursare, în anul 2010, la Casa de Asigurări de Sănătate Arad s-au depus 287 cereri de rambursare a cheltuielilor. Aferent acestor cereri, s-au efectuat plăţi în sumă de 450.000 de lei în anul 2009 şi de 1.400.000 de lei în anul 2010. De menţionat că din sumele achitate în 2010, aproximativ 300.000 de lei reprezintă contravaloarea serviciilor pentru care s-au depus cereri în 2009. Iar pentru 2010, nu au fost rezolvate încă toate cererile” – explică Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
După cum se poate constata, în creştere este şi valoarea rambursărilor pentru serviciile medicale de care au beneficiat arădenii în străinătate. Şi nu e o creştere oarecare, ci una de aproximativ 50%, în condiţiile în care numărul solicitărilor a crescut cu doar 12%. Aşadar, nu e vorba că am beneficiat de mai multe servicii medicale, ci mai ales că am beneficiat de servicii medicale mai scumpe, mai complexe.
Ungaria, 80%
Pentru ce probleme s-au adresat arădenii medicilor din străinătate? Ne lămureşte Bianca Găicean: „Nu există un anumit tip de servicii medicale pentru care oamenii merg în străinătate. Printre serviciile accesate de asiguraţii noştri, se numără: consultaţii şi investigaţii în ambulatoriu pentru afecţiuni medicale, intervenţii chirurgicale pentru diferite cazuri de cancer, protezare membre, intervenţii chirurgicale pentru implant de cristalin, afecţiuni gastrice şi renale, naşteri etc.” – precizează purtătorul de cuvânt al CAS Arad.
În ceea ce priveşte ţările alese de arădeni pentru tratament medical, pe primul loc se situează ţara vecină, Ungaria, cu 80% dintre cereri. Urmează Germania, Austria şi Italia.
Formulare europene
Din totalul cheltuielilor rambursate de CAS Arad, s-au făcut plăţi atât direct, către asiguraţi, pe baza cererilor înregistrate, cât şi indirect, pentru asiguraţi, pe baza solicitărilor (prin formulare europene) adresate de instituţiile competente (alte case de asigurări) din ţările în care aceştia au beneficiat de serviciile medicale.
În cursul anului 2010, CAS Arad a eliberat 473 de formulare europene, din care 19 formulare E112 şi 454 alte formulare europene, respectiv: E121 (pensionari), E106 (lucrători), E109 (membri de familie ai lucrătorilor), E125 (extras individual privind cheltuieli efective) şi S1 (înlocuitor al E121, E106, E109). Aceste formulare s-au eliberat pentru acei cetăţeni care se aflau în sistemul nostru de asigurări de sănătate şi care s-au mutat într-o altă ţară europeană. Ele reprezintă o justificare a calităţii de asigurat a acestor oameni.
„De asemenea, s-au primit de la alte instituţii din UE şi spaţiul economic 341 formulare europene, care au fost înregistrate şi operate în evidenţele noastre” – completează Bianca Găicean.
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!