Examenul de rezidenţiat era un barometru pentru a diferenţia absolvenţii de Medicină care au învăţat ceva în şcoală de cei care au trecut „ca vodă prin lobodă” prin cei şase ani de facultate. Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să schimbe acest lucru şi să îi arunce pe absolvenţii de facultate direct în câmpul muncii: în spitale şi în cabinetele medicale ale medicilor de familie.
Un proiect de hotărâre pus la transparenţă de MS vrea să le ofere de lucru şi tinerilor care au absolvit şcoala, au luat licenţa, dar nu au reuşit să treacă de examenul de rezidenţiat. „În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Proiectul va da posibilitatea tinerilor absolvenţi să fie încadraţi în unităţile sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenţă medicală din aceste unităţi”, spun reprezentanţii MS. Tinerii absolvenţi ar urma să lucreze ca şi asistenţi în Urgenţe, pe alte secţii şi în cabinetele medicilor de familie.
Văd cu ochi buni
Reprezentanţii sistemului sanitar arădean văd cu ochi buni acest ordin. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele PatronatuluiMedicilor de Familie din Arad, spune că această măsură este una binevenită. „În România există o reală problemă cu cei care termină facultatea de medicină. Înainte se făcea stagiatură trei ani, apoi perioada a fost redusă la un an, iar în final s-a renunţat de tot. Iar acest ordin îl văd ca pe o integrare a tinerilor absolvenţi în medicină. Atâta timp cât au posibilitatea să lucreze în cadrul sistemului şi să înveţe meserie este foarte bine. „Cine pică rezidenţiatul rămâne acasă şi îşi cam pierde toate şansele să lucreze în medicină. Aşa, tinerii absolvenţi vor putea învăţa meserie, că altfel, până la un nou examen de rezidenţiat, uită tot ce au învăţat la şcoală”, a declarat Adrian Dărăbanţiu.
Fără semnătură
Potrivit proiectului, tinerii absolvenţi vor lucra sub supraveghere şi nu vor avea drept de parafă sau semnătură.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!