Printre neajunsurile semnalate de F.S.L.I. se numără și încălcarea Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României. Aceștia spun că deși în program era prevăzută o creștere cu 20 de procente începând cu 1 iulie 2017 și o creștere cu 30 de procente de la 1 ianuarie 2018, în proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se propune ca majorarea să fie de 50%, începând cu 1 ianuarie 2018. „Asta înseamnă diminuarea cu 6% a majorărilor salariale, provocând o stare de neîncredere și suspiciune referitoare la punerea în practică a prevederilor legii salarizării unitare în rândul salariaților din învățământ” – se arată în comunicatul emis de Colegiu.
Alte nereguli
De asemenea, poziția în grila de salarizare a funcțiilor didactice este nemulțumitoare, lucru ce demonstrează faptic, conform spuselor Colegiului, că învățământul nu este o prioritate națională, așa cum se susține. Colegiul Național al Liderilor F.S.L.I. a ținut să menționeze și propunerea anormală ca un număr de indemnizații de conducere să fie inferioare salariilor de bază pentru funcțiile didactice de predare, dar și faptul că există anomalii și în ceea ce privește salariile personalului didactic auxiliar și al celui nedidactic.
Solicitările
În aceste condiții, Colegiul solicită Parlamentului României aplicarea tranșelor de majorare salarială conform Programului de guvernare aprobat de către Parlament, revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru funcția didactică de predare, dar și remedierea anomaliilor din proiectul Legii-cadru în ceea ce privește grilele propuse pentru funcțiile de conducere și cele auxiliare și nedidactice.
Urmări…
Prin Simion Hancescu, președinte al Colegiului Național al Liderilor FSLI, organizația anunță că în situația în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, membrii sindicatelor pe care le reprezintă vor declanșa acțiuni legale de protest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!