ARAD. Nu e linişte la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad, iar asta o demonstrează (şi) memoriul pe care un grup de funcţionari publici cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei l-au adresat, vineri, Prefecturii. Ei o acuză pe dr. Gabriela Ţârle că „manifestă acelaşi comportament abuziv care a adus prejudicii de imagine instituţiei în mandatul anterior, prin scandaluri în presă, intimidarea angajaţilor, conduită agresivă, violenţe verbale şi ameninţări” şi îi solicită prefectului Cosmin Pribac să dispună un control al activităţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Semnatarii memoriului aduc în atenţia Prefecturii mai multe situaţii dubioase care o au în prim plan pe directoarea Gabriela Ţârle. Printre acestea se numără contractul pe care dr. Ţârle l-a semnat în numele DSP (fără convocarea Comitetului Director) cu Cabinet avocat Codrin Mihai Ghiţă (Cârdu) din Bucureşti, cu care se afla sub contract şi ea, ca persoană fizică. Asupra acestui subiect, Jurnal arădean v-a informat deja, în exclusivitate.
Dar şirul neregulilor continuă. Aflăm, astfel, că „d-na Ţârle Gabriela Mărioara a emis mai multe dispoziţii în care semnează atât pentru director executiv, cât şi pentru viza oficiului juridic (inclusiv la dispoziţiile pentru coordonatori programe de sănătate, în care aceasta se numeşte coordonator judeţean al mai multor programe).”
De asemenea, odată cu reinstalarea în funcţia de director, dr. Ţârle s-a gândit să-şi întocmească propria fişă a postului! Pe care a şi semnat-o, deşi nu a avut aprobarea forului superior… Iar prin acest demers, ea a preluat şi atribuţii ale Compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă (încadrat cu personal contractual conform OMS nr.1078/2010).
Nereguli pe bandă rulantă
„Deşi a fost repusă în funcţia actuală numai din data de 27.07.2012, a semnat statul de salarii pentru luna iulie cu salariul integral pentru toată luna. În acest context, Biroul RUNOS a sesizat comitetul director refuzând să facă plata şi s-au refăcut statele de plată” – se arată în memoriul adresat Prefecturii.
Semnatarii documentului atenţionează şi asupra faptului că „prin adresa nr.2228/27.07.2012, d-na Ţârle Gabriela Mărioara s-a desemnat în Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, deşi nu are specializarea confom Legii nr.488/2006 şi este deţinătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap accentuat.”
O altă năzdrăvănie a dr. Gabriela Ţârle se referă la decizia acesteia de a muta, fără niciun motiv, Serviciul financiar contabil (inclusiv pe directorul adjunct economic), într-o locaţie situată la aproximativ 1,5 km distanţă de sediul DSP, îngreunând astfel funcţionarea normală a instituţiei.
„Totodată a mutat personalul Compartimentului de control al serviciilor medicale, din sediul în care îşi desfăşoară activitatea Serviciul de control în sănătate publică (str. Unirii, nr.10), şeful serviciului nemaiavând niciun fel de control în ceea ce priveşte activitatea acestui compartiment care este în subordinea sa în conformitate cu Ord. MS nr.1078/2010. D-na director executiv a preluat acest compartiment în coordonare proprie, fără a emite act administrativ” – se mai arată în memoriul depus de angajaţii DSP la Prefectură.
Conflict deschis cu dr. Drăgănescu
„În data de 28.08.2012, la ora 16.00, d-na Ţârle Gabriela Mărioara a convocat comitetul director şi pe dr. Drăgănescu Ionel (şef Serviciu control în sănătate publică – n.r.), ordinea de zi a şedinţei fiind comunicarea stării de incompatiblitate cu calitatea de funcţionar a acestuia. Deşi dr. Drăgănescu nu se află în niciun fel de incompatibilitate, d-na Ţârle a insistat să-şi rezolve situaţia în termen de 10 zile. Drept urmare, dr. Drăgănescu a depus la DSP o adresă (în termen) prin care îi arată că nu se află în niciun caz de incompatibilitate şi că interzicerea prestării de alte activităţi în afara programului de muncă la DSP înseamnă îngrădirea unui drept constituţional. Ulterior, acesta a depus o solicitare pentru a primi o copie xerox după procesul verbal al şedinţei comitetului director; solicitarea i-a fost refuzată prin adresa nr.3395/28.09.2012 pe motiv că acestea se eliberează doar la solicitarea instanţelor de judecată sau a organelor de cercetare penală.
Începând cu data de 01.10.2012, d-na director executiv a impus d-lui dr. Drăgănescu – medic primar igienă – program numai de birou, pe motiv că are un dispozitiv pentru imobilizarea articulaţiei mâinii stângi. Specificăm că dr. Drăgănescu nu este stângaci, dispozitivul nu este dezagreabil şi nu obligă la concediu medical. Mai mult, d-na director executiv a solicitat şoferilor Serviciului de control să nu îl transporte niciodată pe dr. Drăgănescu cu autoturismele instituţiei!” – se precizează în încheierea sesizării pe care funcţionarii publici cu funcţii de conducere în DSP au depus-o, vineri, la Prefectură.
Nu a fost suprevegheată în maşină
Ne amintim cu toţii de scandalul pe care dr. Gabriela Ţârle l-a creat în jurul
„aparaturii de supraveghere audio şi video cu înregistrare” pe care susţinea că a descoperit-o în maşina de serviciu. A sesizat organele în drept, plângerea sa ajungând până la urmă la DIICOT. „În urma verificărilor, s-a dovedit că autoturismul avea doar dotările standard” – aflăm din memoriul adresat Prefecturii.
Vine controlul!
Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma, „o sesizare semnată de mai multe persoane din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad a fost depusă vineri la Prefectură, fiind înregistrată cu numărul 7113/12 octombrie 2012. În urma acestei sesizări, săptămâna viitoare (15-20 octombrie, n.r.), prin ordin de prefect, se va înfiinţa o comisie care va analiza faptele semnalate.”
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!